Čazma: Za borbu protiv komaraca ove godine utrošit će se više nego prijašnjih godina

Građani  širom zemlje žale se na ovogodišnju najezdu  komaraca kakva se  ne pamti. Problema očito ima u cijeloj zemlji, a žale se i građani Grada Čazme kako  komaraca ima više nego prošlih godina. U suzbijanje komaraca uključio se i grad Čazma ali pod nadzorom i propisima  Zavoda za javno zdravstvo.

– Građani nas zovu i traže da reagiramo. Do sada, u ovoj godini smo izvršili dva tretiranja komaraca. Sve radimo pod paskom Zavoda za javno zdravstvo koji vrši moritoring i daje upute na koji način raditi ta tretiranja. I ovih dana smo izvršili jedno tretiranje. Komunalno redarstvo nadzire kako bi bila obuhvaćena sva naselja. U prošloj godini Grad je za suzbijanje komaraca na svom području izdvojio oko pedesetak tisuća kuna. Ove godine to će biti i više s obzirom na intenzitet broja komaraca koji imamo. Postoje dva oblika tretiranja, larvicidno gdje se tretiraju larve i njihova početna faza razvoja i kasnije za odrasle komarce, no kažem, sve ovisi o načinu kako to propiše Zavod za javno zdravstvo i na taj način se to i čini – rekao je gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak.

Evo što vi možete napraviti kako bi populacija komaraca bila što manja: Uklonite ili ispraznite vodu iz svih predmeta (npr. bačve, kante, prazne lončanice te podlošci za lončanice, auto-gume i sl.) na javnim površinama, u dvorištima, vrtovima, na balkonima ili terasama. Održavajte urednim vaše vrtove i dvorišta, tj. pokostite travu i uklonite suvišno grmlje! Vodu za zalijevanje vrtova treba redovito mijenjati (trošiti), ne smije stajati duže od 3 dana u posudi za zalijevanje. Rezerve vode hermetički zatvorite poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način. Zatrpajte jame, bare i slične površine kako se ne bi nakupljala kišnica ili drugi izvori vode jer bez vode nema ni komaraca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.