Gradsko vijeće usvojilo 1. ovogodišnji rebalans proračuna Grada Čazme

Proračun Grada Čazme na 14. sjednici Gradskog vijeća doživio je 1. izmjene i dopune koje su uslijedile zbog brojnih projekata i programa koji su tijekom ove godine krenuli u realizaciju, a u prvom redu zbog rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Pčelica Čazma. Naime, kako su sredstva za taj projekt dobivena iz EU programa ruralnog razvoja mjera 7.4.1.,a dinamika plaćanja je takva da je  pola sredstava  vrtić dobio, dok za drugu polovicu treba predočiti plaćene račune,a Dječji vrtić će se zbog toga kreditno zadužiti u iznosu od 3.075.000,00 kuna. Kako je pojasnio gradonačelnik Dinko Pirak radi se o međufinanciranju koje se mora prema izvođaču radova platiti temeljem izvršenih radova:

– Dok će biti sve gotovo dobijemo novac od EU i kredit se zatvara. Može biti zatvoren mjesec dana nakon što počnemo konzumirati taj novac ili za 5 mjeseci ako ta procedura bude trajala dulje dok nam ne sjednu novci. Naprosto je to jedna tehnička stvar i dobili smo od HBOR-a vrlo povoljne uvjete, a ponavljam nema onog klasičnog kreditnog zaduženja, već je samo riječ o međufinanciranju – kazao je gradonačelnik Pirak.

Proračun je doživio promjene i u stavci prijevoznih sredstava u visini od 200.000,00 kuna. Naime, kako  Grad Čazma ima dotrajali vozni park, osobito vozila koja koriste djelatnici komunalnog odjela te voze automobil koji je upitne sigurnosti, uložit će se sredstva u kupnju novog vozila. Za isti iznos povećana je stavka za rekonstrukciju zgrade za socijalno ugrožene građane. Riječ je o projektiranju i ishođenju svih dozvola. Za 30.000,00 kuna povećana je i stavka za stanovanje socijalno ugroženih građana. Povećana su sredstva za rad za udruge građana za 30.000,00 kuna, dok će i Vatrogasna zajednica dobiti još 140.000,00 kuna zbog zakonske obveze izdvajanja za rad zajednice koja se veže uz porez na dohodak. Kako su rasli prihodi od tog poreza i izdvajanja Grada su veća. U rebalans su unesene i stavke kupnje sportskih terena Glumine i nekretnine do sportskih terena u iznosu 750.000,00 kuna.  Proračun je uz sve to podignut za još milijun kuna, pojašnjava resorna pročelnica Andrea Prugovečki Klepac:

– Ministarstvo graditeljstva nam je odobrilo projekt nabave rovokopača koji je u ukupnom iznosu oko milijun kuna. Ministarstvo osigurava 315.000,00 kuna, a preostali iznos će podmiriti Grad Čazma. Sveukupno podižemo proračun na 80.915.980,00 kuna tako da što se tiče Grada unešene su sve potrebe koje su tijekom prvih 6 mjeseci se pokazale i smatramo da će ovo biti na kraju godine još jedan jako dobro izvršne proračun – rekla je Prugovečki Klepac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.