15 milijuna kuna šteta u požaru skladišta Zagrebpetrola u Grubišnom Polju

U subotu, 22. lipnja oko 13,40 sati , u Grubišnom Polju, u  Ulici Ivana Nepomuka Jemeršića kbr.37/b, došlo je do požara veće količine raznog otpada za reciklažu (maziva, ulja, zauljenih krpa, lako zapaljivih tvari i dr.) koje se nalazilo u raznim metalnim i plastičnim ambalažama ispod metalne nadstrešnice otvorenog  skladišnog prostora prekrivenog limom u krugu poduzeća „Zagrebpetrol“ d.o.o., poslovna jedinica br.1, sa sjedištem u Zagrebu.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici  javnih vatrogasnih postrojbi iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice te lokalnih dobrovoljnih društva, njih ukupno 64 sa 18 vatrogasnih vozila, koji  su navedeni požar lokalizirali i stavili pod nadzor. 

Tijekom navedenog događaja nije došlo do ugrožavanja ljudskih života niti opasnosti po drugu imovinu.

Jučer 23. lipnja, na mjestu događaja izvršen je očevid u nazočnosti vještaka Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, kojom prilikom je utvrđeno da se centar požara nalazi uz metalni kontejner za smeće, a da je najvjerojatniji  uzrok požara samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih  krpa, spužvi i sličnih materijala  natopljenih otpadnim motornim uljima, otpadnih uljnih filtera od motornih vozila i ambalaže od raznih kemikalija. Prilikom požara izgorjelo je djelomično ili potpuno osam velikih metalnih spremnika te metalna konstrukcija nadstrešnice skladišta koja je uslijed termičkog djelovanja uništena. Također je izgorjela velika količina otpadnih ulja i sličnih otpadnih produkata. Tijekom očevida za potrebe fizikalno-kemijskog vještačenja izuzeti su uzorci otpada, organskih otapala i drugog otpadnog materijala te će se provesti dodatne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

   Prema izjavi vlasnika nastala materijalna šteta se procjenjuje na oko 15 000 000 kuna.  

   Mjesto požara je i dalje pod nadzorom vatrogasaca zbog manjih ostataka tinjajućih nakupina otpada.

   O događaju slijedi podnošenje općeg posebnog izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.