45. ZAPOVIJED POD LIPOM – popularna tradicijska manifestacija ove godine održava se od 12. – 14. srpnja

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Sloga“ Miklouš od 12. – 14. srpnja 2019. godine, održat će se kulturno tradicijski događaj, 45. Zapovijed pod lipom.

12. srpnja u petak 19:00 sati u prostoriji KUD-a „Sloga“ Miklouš u Donjem Mikloušu  pod vodstvom dr.sc. Irene Miholić. prof. bit će održano predavanje i radionica na temu “Izvorni pučki napjevi” s naglaskom na Moslavinu i Miklouš.  Cilj predavanja je ukazati na značaj navedenog područja te usvajanje osnovnog stila pučkog pjevanja u Mikloušu.

Predavanje i radionica otvoreni su za javnost te svi ljubitelji izvorne pučke pjesme koji žele produbiti svoja znanja mogu doći na predavanje.

13. srpnja u subotu u 20:00 sati u crkvi sv. Nikole u Gornjem Mikloušu održat će se Večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda“. Izvedbe gostujućih vokalnih sastava pratit će Ana Sremec, prof. i o tome napisati stručni osvrt. Naime, ova Večer nije natjecateljskog karaktera, već susret izvođača koji su  svojim radom ostvarili zapažene rezultate njegujući izvornu  pučku pjesmu.

14. srpnja u nedjelju održava se Zapovijed pod lipom:

– 17.00 sati: sv. Misa u crkvi sv. Nikole u Gornjem Mikloušu

-18.00 sati: u izvedbi kud-a „Sloga“ Miklouš prikaz drevnog običaja čitanja zapovijedi (seoski starješina čita proglas na autentičnoj lokaciji pod lipom u Gornjem Mikloušu )

– Mimohod svih sudionika prema Donjem Mikloušu

– Od 19.00 sati: kulturno umjetnički program gostujućih folklornih skupina pod velikim šatorom u Donjem Mikloušu

– Program će se nakon nastupa KUD-ova nastaviti uz glazbu, a na kraju programa je besplatna podjela hrane za posjetitelje!

Nastupe gostujućih kulturno umjetničkih društava pratit će Vesna Peršić Kovač, prof. – viša kustosica Muzeja grada  Koprivnica te Helena Sudar, prof. etnologije i pedagogije, koje će dati svoj stručni osvrt na nastupe izvođača.

S obzirom da kud „Sloga“ Miklouš ove godine obilježava 45. godišnjicu neprekidnog rada te 45. godišnjicu prikazivanja „Zapovijedi pod lipom“ koja je 2018. godine upisana u Registar nematerijalnih kulturnih dobara RH, članovi KUD-a postavit će prigodnu izložbu – etno sobu koju će posjetitelji moći razgledati tijekom tri dana održavanja programa.

Izložba će biti postavljena u prostoriji KUD-a „Sloga“ Miklouš u Donjem Mikloušu, a u nedjelju 14. srpnja svi posjetitelji mogu pogledati izložbu rukotvorina i suvenira koje izrađuju stanovnice Župe Miklouš. Izložbeni štandovi bit će postavljeni pod šatorom u Donjem Mikloušu.

Suorganizatori ovogodišnje Zapovijedi pod lipom su Grad Čazma, Centar za kulturu Gradski muzej Čazma i Turistička zajednica Čazma.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH i Hrvatski sabor kulture, dok su medijski pokrovitelji Super radio i Super portal.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.