Čazma: Nastavljena hvalevrijedna edukativna manifestacija “Moj zavičaj – to sam ja!”

 „Moj zavičaj – to sam ja!“ edukativna manifestacija koju organiziraju Centar za kulturu i Gradski muzej Čazma odlično je prihvaćena u Gradu Čazmi čemu svjedoči velik broj onih koji su se odazvali na dosadašnje radionice. Ova zanimljiva manifestacija nastavljena je u ponedjeljak 17. lipnja radionicom „Mala škola arheologije koja je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole  i za učenike srednje škole, a održava se pod stručnim vodstvom arheologa uz kojeg sudionici istražuju stvarni lokalitet – čazmansku Gradinu, mjesto srednjovjekovne biskupske utvrde/kaštela. 

– Imamo tridesetak učenika osnovne i srednje škole koji su podijeljeni u dvije grupe, svaka grupa ima svog voditelja, a pokusna istraživanja su u tijeku. Za sada imamo neke nalaze sa same površine u vidu keramike, cigle, kostiju i nekih sitnijih predmeta. Sada je pred nama ono najvažnije, crtanje i fotografiranje onog što se našlo tijekom istraživanja. Čini se da svi uživaju, nekima je više teško, nekima manje, međutim treba vidjeti da arheologija nije baš laka ni fizički – kazala je dr. sc. Maja Cepetić Rogić kustosica  Gradskog muzeja Čazma.

 – Ono što smo se mi trudili i što je osobitost radionice je da djeca rade na stvarnom lokalitetu. Znači unaprijed nije bilo ništa pripremljeno, već su se otvorene dvije sonde na dva različita mjesta i sve nas zanima što će izroniti na ova dva nalazišta – dodala je Cepetić Rogić.

– Zanimljivo je, kopamo zemlju, poliramo, tražimo neke stare predmete iz povijesti. Do sada smo našli puno kamenja i čahura, sve u svemu baš mi je zanimljivo – rekao je Vito Popilovski.

 – Bilo bi dobro da je još koja radionica, ali kada nije vruće jer ovo je super zanimacija, kada ti je dosadno ovo je super za raditi. Nisam se ničem pretjeranom nadala da ćemo naći, ali nisam se ni nadala da ćemo naći čahure od metaka kao što smo našli – kazala je Tanja Gusić.

Edukativna manifestacija  „Moj zavičaj – to sam ja!“ nastavlja se i sljedećih dana, pa će tako u utorak 18. lipnja u Centru za kulturu i Gradskom muzeju od 16:00 – 19:00 biti održana edukativna radionica za šire građanstvo – Mapiranje arheoloških lokaliteta Čazme i okolice.

U srijedu 19. lipnja završnog dana manifestacije u kino dvorani Centra za kulturu od 11:00 – 13:00 sati održat će se za sve uzvanike i šire građanstvo završno predavanje. Govorit će dr. sc. Maja Cepetić Rogić – Što smo radili i što smo naučili o Čazmi kroz provedene radionice, dr. sc. Vladimir P. Goss sa Sveučilišta u Rijeci – Volim svoj okoliš i izv. prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – Kako gradovi postaju brendovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.