Bjelovar: Veliko srce 250 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Na akciji održanoj u četvrtak, 13. lipnja u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar u Bjelovaru, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 250 novih potencijalnih darivatelja.
Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s gospođom Jasminom Ratnik Šolajom i Gradskim društvom Crvenog križa Bjelovar potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži Jasmininom suprugu, gospodinu Daliboru Šolaji, ali i svim oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.
Tijekom dvanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 62.140 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 105 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 105 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.