Sutra počinje Terezijana

Ovog vikenda od 14. – 16. lipnja u Bjelovaru će sve biti u znaku Kulturno-umjetničke i turističke manifestacije – Terezijane.

Terezijana se održava već 24. godinu zaredom i očekuje se da će kao i svaka do sada privući velik broj posjetitelja. Manifestacija je inspirirana  povijesnim događajima i oživljava uspomene na osnivačicu grada, caricu Mariju Tereziju, pa će je tako i ove godine obilježiti svečana povorka u čast carice s više od 300 kostimiranih sudionika.

Terezijana službeno počinje u petak, 14. lipnja, u 18:00 sati, međunarodnom izložbom pasmine konja Gidran, koja će se održati ispred Gradske uprave. Uslijedit će koncert Matije Cveka na Maloj pozornici, a nakon toga scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore „Babutočka vojna, te za kraj dana koncert TBF-a.

U subotu, 15. lipnja, od 10:00 do 13:00 sati na Korzu će se održati manifestacija „Okusi Bilogore“ koja će ugostiti brojne kuhare, a uz prezentacije i degustacije delicija, održat će se i izbor najboljeg medenjaka i kolača s medom „Caričin medenjak“.

U „Okusima Bilogore“ sudjelovat će i desetak ženskih udruga, predstavnici češke, mađarske i romske nacionalne manjine, lovci i ribolovci. Promovirat će se autohtona jela bjelovarsko-bilogorskog kraja, a bit će predstavljen najveći kvargl na svijetu.

Ribolovci i lovci pripremat će svoje specijalitete, a nisu zaobiđene ni nacionalne manjine, pa će tako Romi pripremati „Ciganski ćup“, jelo koje se   kuha 24 sata u zemljanom loncu, dok će i Česi i Mađari prezentirati svoje tradicionalne specijalitete.

Sve će biti popraćeno koncertima klasične i moderne glazbe, smotrom autohtonih konja i izborom najljepših kola.

Centralno događanje, velika svečana povorka u čast carice Marije Terezije, počinje kod Paviljona u 19:00 sati. U povorci će sudjelovati 300 kostimiranih sudionika, konjičke i pješačke povijesne postrojbe, orkestar, kulturno-umjetnička društva te lovci u svečanim uniformama. Drugi dan Terezijane zaključit će koncert Željka Joksimovića.

Za nedjelju, 16. lipnja, predviđen je biciklistički maraton 3. XCM Terezijaner. Uz brojna događanja za djecu i odrasle, u nedjelju poslijepodne ispred Gradske uprave održat će se izbor najljepšeg jahača, jahačice i jahačkog para,a u 19:30 gostuje Mala Picokijada iz Đurđevca, na kojoj će se carica Marija Terezija oprostiti od okupljenog puka do iduće godine.

Tertezijana će završiti koncertima Zagreb Balkan Jazz Benda na Maloj Pozornici u 20:00 sati i Mate Škugora na Velikoj pozornici, s početkom u 22:00 sata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.