Proglašena prva elementarna nepogoda na području bjelovarsko-bilogorske županije ove godine

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs jučer je proglasio elementarnu nepogodu od tuče za područje Općine Nova Rača i to za naselja Dautan i Nevinac, na zahtjev Općine Nova Rača. Naime, 5.lipnja ove godine područje općine Nova Rača zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom,a najizraženije je bilo u naseljima Dautan i Nevinac gdje su nastale velike štete na poljoprivrednim ratarskim kulturama.

 Kako je rekao župan Bajs, kreće postupak koji slijedi proglašenjem elementarne nepogode, a to je da će Općinsko povjerenstvo izaći na teren, utvrditi iznos štete, dok će ga Županijsko povjerenstvo nakon toga uputiti Državnom.

– Temeljem procjene općinskog, a onda i županijskog povjerenstva utvrdit će se obim i vrijednost štete što će biti prosljeđeno prema državnom povjerenstvu. Moguće je da država da određeni dio sredstava iako s obzirom na mali obuhvat štete u Hrvatskoj od tuče ove godine teško je to za očekivati. Ako su poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu korisnici poticaja onda im se neće računati referentne vrijednosti, to je jedna pogodnost za poljoprivrednike, a valja se prisjetiti da Županija već neko vrijeme financira dio naknade za premije osiguranja od elementarnih nepogoda jer se pokazalo da je zadnjih 10 godina na području naše županije bilo milijardu kuna štete od elementarnih nepogoda i da je osiguranje najbolji način da se riješi pitanje naknade štete – rekao je župan Bajs.

Jedno od imanja na kojem je nevrijeme prouzrokovalo velike štete je i ono obitelji Mlinar u Dautanu koje je danas obišao župan Bajs sa suradnicima. Gospodin Mlinar obrađuje 25 rali zemlje za svoju stoku, a ostao je bez kompletnog uroda zobi, dok je dio kukuruza uspio ponovno posaditi.

 – Nije bilo dugo tako šta – kazao je gospodin Mlinar opisujući tuču koja je poharala Dautan – sve je plivalo, grabe su takve kave jesu, voda nije mogla prolaziti. U dva navrata je led rukn’o, to je samo na komad došlo i proširilo se. U Patkovcu, susjedno selo, jako malo kiše, leda ništa, a kod nas se sasuo led. Ja sam otišao u Patkovac, dva sata kasnije se vratio još je bilo leda koji se nije otopio – kazao je Mlinar.

Elementarna nepogoda od tuče za područje Općine Nova Rača i to za naselja Dautan i Nevinac prva je  elementarna nepogoda proglašena na području bjelovarsko-bilogorske županije ove godine.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.