Prekomjerna sječa šuma i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji?!

Posljednjih mjeseci sve više izletnika, planinara, biciklista, zelenih udruga, pa i političkih stranaka diže uzbunu zbog navodno nelegalnog krčenja šuma uzduž i poprijeko Hrvatske.

Najviše povika čuje se zbog sječe na Medvednici i Marjanu, pred očima građana dvaju najvećih hrvatskih gradova. No, nje navodno ima i po šumama Bjelovarsko-bilogorske županije na što su na sjednici županijske skupštine upozorili i HSS-ov vijećnik Ivan Beljan i SDP-ov Tihomir Jaić.

Zabrinut sam za nestanak krava u našem kraju, a ovih godina nestaju i šume istaknuo je Beljan u svom pitanju i dodao:

 -Trenutno za primjer grubišnopoljska elektrana troši 150 metara kubnih  na dan drveta, Iverica troši 500 metara kubnih na dan, a prelazi na 1000 metara kubnih. Prva smo županija po korištenju zelene energije, što je to zelena energija ako nije šuma zapitao se Beljan i zatražio da se vidi koliko se trenutno sječe drva te da se usporede ti podaci sa 2008. godinom.

Vijećnik Tihomir Jaić je kazao kako smo svjedoci da se šume na području Bjelovarsko-bilogorske županije nemilice ruše i u usporedbi s onim na Medvednici, ovo što se radi kod nas je dječja igra i upozorio na problem:

 -Većini naših drvoprerađivača kvote se smanjuju pa nastaje pitanje kuda ta drvna masa ide. Neslužbeno se govori kako to drvo dobivaju dva tri preprodavača gdje se najkvalitetnije drvo ruši i izvozi u druge države, gdje se nama vraća polukvalitetan namještaj – kazao je Jaić i zatražio također da se usporede podaci u zadnjih deset godina koliko je šuma porušeno i koliko sirovine dobivaju domaći proizvođači, a koliko strani.

Župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs odgovarajući na ova pitanja je kazao da je Uprava šuma Bjelovar ona uprava koja ima najveći financijski prihod u Hrvatskoj i ona pokriva niz županija:

– Ja ću reći da svi oni koji imaju bioenergane nebi smjeli sječi šumu nego koristiti otpatke iz šume i to je ono što je u ugovoru sa Hrvatskim šumama naglašeno. Rade li to Hrvatske šume ili ne, to je drugo pitanje. Također, dio bioenergana koristi otpadni materijal iz drvne industrije, dakle piljevinu, ili su barem tako naznačili u svojem programu. Treća stvar je da imaju i ugovore s poljoprivrednicima koji za njih siju ono što će se u konačnici pretvoriti u energiju, a to je odgovarajući dio poljoprivredne proizvodnje. Ukoliko postoji sječa koja bi bila protuzakonita, dakle, da se ne poštuju ugovori, mi možemo postaviti pitanje prema Hrvatskim šumama, poštuju li se njihove godišnje kvote koje su si sami zadali. Kad Hrvatske šume nešto sječu, onda moraju nešto i zasaditi kako bi šume u Hrvatskoj imale budućnost. Pošto je kod nas uprava šuma za četiri županije mi ćemo postaviti to pitanje i proslijediti ga i vama – kazao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.