Održan znanstveni skup pod nazivom „Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije: kojim putem ići?“

U povodu Dana Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru održan je znanstveni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom GOSPODARSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE: KOJIM PUTEM IĆI? Suorganizatori skupa su bili Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Bjelovar. 

Na ovom skupu okupili su se renomirani stručnjaci iz područja gospodarstva, a cilj održavanja ovog znanstvenog skupa pojasnio  je prof.dr.sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda u Bjelovaru: 

-Cilj je prije svega na neki način povezati i govoriti o stanju gospodarstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dakako to usporediti i sa stanjem u Republici Hrvatskoj. Naglasak je da je nužno brinuti o konkurentnosti, da je izuzetno bitna inovativnost, da je važna povezanost između srednjeg školstva posebno strukovnog i gospodarstva, da su određena pozitivna kretanja tu. Dakle, naglašavat će se potreba jednog inovativnog pristupa gospodarstvu i povećanju izvoza i svega onog što jedno gospodarstvo čini konkurentnim u svijetu – kazao je Strugar.

Stanje gospodarstva u Bjelovarsko bilogorskoj županiji predstavio je Bjelovarsko bilogorski žipan Damir Bajs:

-Bjelovarsko-bilogorska županija i njeno gospodarstvo bilo je u teškoj situaciji osobito u razdoblju između 2008. i 2013. Ono što je pozitivno da su od 2014. pa nadalje svi naši podaci u plusu. To znači da kada govorimo o BDP-u, mi smo tri godine zaredom, od 2014. do 2016. drugi u Hrvatskoj. A te podatke prate i podaci za 2018. Veseli nas da su podaci o porastu gospodarstva najvećim dijelom dvocifreni, od broja poduzetnika koji je porastao za 14%, broja tvrtki koje posluju sa dobiti za 12%, porast investicija, a imamo i jedan od najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, preko 6,6%. I možda najvažnije, preko 14,4% porast isplaćenih plaća u našoj županiji. To je jedan od najvećih porasta u Republici Hrvatskoj.

O važnosti skupa župan Bajs je rekao:
– Ovaj znanstveni skup koji je organiziran pred Dan županije u dogovoru između Bjelovarsko-bilogorske županije i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru treba dati jedno drugačije viđenje da vidimo kuda dalje. Podaci su dobri ali da vidimo moramo li poraditi na nekim aspektima koji su do županije ili gradova. Meni je drago da su ovdje i gradonačelnik Bjelovara  i oni koji mogu u tome sudjelovati, a tu su i naše komore, obrtnička i gospodarska koje čine ukupnost gospodarstva županije. Znanstveni skup sigurno može dati  poruke i mi ćemo ih pomno  osluhnuti i ako je do nas da se pretvore u neke konkretne mjere sukladno s porukama koje ćemo dobiti – kazao je župan Bajs.