32. LOVRAKOVI DANI – Jasminka Tihi Stepanić po drugi put dobila nagradu za najbolji roman

Ovaj tjedan u Velikom Grđevcu prolazi u znaku 32. Lovrakovih dana kulture koji su počeli u utorak igrama Pere Kvržice koje su ove godine imale međunarodni karakter jer su na njima nastupila djeca iz mađarske općine Buszak.

– Za Općinu Veliki Grđevac „“Lovrakovi dani kulture” su najvažnija manifestacija koja je svojom kvalitetom i širinom koju pokriva važna i za bjelovarsko-bilogorsku županiju jer se na njoj dodjeljuje nagrada za najbolji roman za mladež u Hrvatskoj – kazao je načelnik općine Marijan Dautanac.

U četvrtak je održana središnja manifestacija na kojoj je dodijeljena nagrada za najbolji dječji roman „Mato Lovrak“ koju je po drugi put dobila Jasminka Tihi Stepanić za svoj roman pod nazivom “Ljeto na jezeru Čiču”. Inače, do sada je samo Miro Gavran dobio dva puta ovu prestižnu nagradu.

Ove godine je povjerenstvo najbolji roman moralo odabrati između 20 naslova.

– Roman  “Ljeto na jezeru Čiču” tematizira dominantu u suvremenom dječjem romanu, a to je razasuta i raštrkana obitelj što je Jasminka Tihi Stepanić uobličila u fabulu – kazao je predsjednik povjerenstva prof. Stjepan Hranjec. Poruka romana je kada obitelji nema na okupu tad je i ljubav okrnjena. To je diskretna autoričina poruka, a roman završava tragično što nije uobičajeno u dječjim romanima, a autorica kroz roman upozorava na nedostatak obitelji, na trku za novcem koji ne donosi zadovoljstvo nego tjeskobu i frustraciju.

Roman  “Ljeto na jezeru Čiču” je uz ovu nagradu, ove godine dobio i nagradu „Grigor Vitez“, a autorica kaže da je ovom drugom nagradom potvrđena kvaliteta romana.

Dani Mate Lovraka nastavljaju se u petak stručnim skupom „Mato Lovrak u školi za život“ te subotnjim Sajmom kreativnosti i Susretom poštovatelja Mate Lovraka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.