GRAD BJELOVAR U POTPUNOSTI OTVORIO FINANCIJE GRAĐANIMA

„Prema  istraživanju Instituta za sinergiju društva i znanosti 90% hrvatskih građana smatra da je raširena korupcija na lokalnoj razini“, počeo je tako gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak današnju konferenciju za medije na kojoj je predstavio projekt u kojem Grad Bjelovar u potpunosti otvara svoje financije  građanima.

– Grad Bjelovar želi biti najtransparentniji grad, smatramo da nisu svi isti, nismo svi lokalni šerifi. Ja ne želim biti lokalni šerif, želim da se svaka kuna iz gradskog proračuna koja se troši u Gradu Bjelovaru vidi, da se jasno za nju zna. Druga stvar koja je po meni jako bitna da mi činimo jedan veliki korak upravo u borbi protiv korupcije na lokalnoj razini. Ovo je možda jedan mali korak, ali netko ga je napravio prvi. Ja se nadam da će u budućnosti gradonačelnici, načelnici i župani isto tako postupiti jer na kraju krajeva ono što je na kraju najbitnije to je upravo da povratimo povjerenje građana koje je izgubljeno u institucije – rekao je Hrebak.

 Svi će tako od danas imati uvid i u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara. Uključuje to, među ostalim, i isplate prema fizičkim i pravnim osobama, dnevnice zaposlenika i slično, a za uvid je potrebno imati aplikaciju koja je izrađena u  suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva koja se može skinuti sa stranice transparentnost.bjelovar.hr.

Gradonačelnik Hrebak se nada da će ovaj vid transparentnosti prihvatiti i ostali čelnici lokalnih samouprava u Hrvatskoj, a cilj je pokazati kako se može početi u Hrvatskoj stvarati drugačija svijest o odgovornosti lokalnih dužnosnika prema građanima i da se hrvatsko društvo počne transformirati u moderno europsko društvo.

 – Ako netko u Finskoj padne zbog toga što je na službenu karticu kupio pelene za bebu, onda isto tako u Hrvatskoj građani moraju početi vidjeti na što političari troše novce. Nemoguće je da ja kao gradonačelnik išta potrošim, a da ne piše riječ Hrebak. Jednostavnim utipkavanjem riječi Hrebak u aplikaciju mene kontrolirate 24 sata dnevno, a ja opet moram paziti smijem li nešto potrošiti ili ne – kaže Hrebak.

 Grad Bjelovar je aplikaciju kojom građani imaju 24-satni uvid u gradske financije platio 149.000,00 kuna što je gradonačelnik Hrebak provjerio na licu mjesta putem aplikacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.