Otvorena izložba Hospital sv. Kuzme i Damjana, Doroteje i Elizabete Ugarske u srednjovjekovnoj Čazmi

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma, u prostoru Galerije Aleksandar Marks otvorena je  izložba Hospital sv. Kuzme i Damjana, Doroteje i Elizabete Ugarske u srednjovjekovnoj Čazmi.

Povijesnu građu ove važne čazmanske srednjovjekovne institucije obradila je dr.sc. Suzana Miljan iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izložbene predmete odabrala je Jadranka Kruljac Sever, dok likovni postav izložbe potpisuje dr. sc. Maja Cepetić Rogić iz Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma.
Hospital se danas tumači kao institucija koja objedinjava značenje pojmova bolnice i ubožnice; ukratko, njegova zadaća bila je briga za starije i onemoćale osobe. Važno je istaknuti da je Čazma bila jedno od pet naselja srednjovjekovne Slavonije koja je imala ovako važnu instituciju što govori u prilog njenoj onovremenoj razvijenosti i značaju. Čazmanski hospital sv. Kuzme i Damjana početkom 15. stoljeća osnovao je vikar zagrebačkog biskupa za svjetovna pitanja, Toma, koji je isključivo vlastitim sredstvima omogućio prostor i djelovanje jedne ovako značajne institucije. Uz privatnog osnivača dodatna posebnost jest i očuvan prijepis statuta čazmanskog hospitala iz 1415. iz kojega saznajemo mnogo podataka o njegovoj djelatnosti koja traje sve do 1520. g. Izložbu o hospitalu sv. Kuzme i Damjana u srednjovjekovnoj Čazmi možete pogledati do 15. rujna 2019.

foto/ Davor KirinKomentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.