SDP Bjelovar: Besplatni udžbenici u Bjelovaru “Mit ili java”

Danas su Bjelovarski SDP-ovci održali  tiskovnu konferenciju na temu: Besplatni udžbenici u Bjelovaru: “Mit ili java”.

Na prošloj sjednici gradskog vijeća održanoj 5. travnja 2019. godine usvojen je rebalans proračuna te je umanjena stavka za nabavku udžbenika u iznosu od 695.000,00 kuna pod obrazloženjem odluke Vlade o sufinanciranju nabave udžbenika. Prijedlog SDP-a je da se na sljedećoj sjednici Gradskog vjeća vrati iznos koji je bio predviđen za nabavku udžbenika odnosno pomoćnih i dopunskih nastavnih sredstava te da se ona i poveća ako je potreban veći iznos za nabavu svih dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava.

– Postojeća odluka Vlade primjenjuje se od školske godine 2019./2020.i svakako je dobrodošla. No, ne smijemo zanemariti činjenicu da radne bilježnice, zbirke zadataka, mape, cd-i i udžbenici i radne bilježnice za izborne predmete nisu uključeni u državno financiranje udžbenike. Sljedeće školske godine u 1, 5. i u 7. razredu u predmetima biologija, kemija i fiziku potrebno je kupiti sva nova dopunska i pomoćna nastavna sredstva (ovisno o odabiru učitelja). Što se tiče udžbenika u drugim razredima koji su odabrani u odabiru iz 2014. godine također nisu uključena pomoćna nastavna sredstva te će roditelji, ako osnivač ne odluči drugačije, financirati odnosno sufinancirati iznose potrebne za nabavu nastavnih sredstava.

Udžbenici će se nabavljati na razini škole gdje će MZO prebaciti sredstva potrebna za nabavku udžbenika za sve učenike. Sva pomoćna i dopunska nastavna sredstva (cd za glazbeni, likovna mapa, atlasi, udžbenici i radne za izborne predmete i sve druge radne bilježnice i zbirke zadataka) nisu uključeni u državno sufinanciranje. Apeliramo na gradonačelnika da što prije predloži GV vraćanje stavke u proračunu za udžbenike te da omogući školama na razini grada cjelokupnu nabavu udžbenika te pomoćnih i dopunskih nastavnih sredstava – kazao je gradski vijećnik Nenad Nekvapil.

Na konferenciji je sudjelovao i Tihomir Jaić predsjednik SDP-a Bjelovarsko bilogorske županije:

– Smatram da je ovaj potez Andreja Plenkovića još jedan u nizu manipulatorskih i neizvršenih obećanja koje je dao u svom programu „Vjerodostojno“. Od rasprodaje državne imovine preko davanja u dugogodišnje koncesije prirodnih dobara strancima u upitnim zakonskim koracima sve do propasti pronatalitetne politike dolazimo do još jednog poteza koji služi samo svrsi promocije. Besplatni udžbenici koji zapravo nisu ili jesu, ali u iznosu sredstava koji roditelje košta 30% ukupne cijene udžbenika, radnih bilježnica i ostalog što je školarcima potrebno.

Nadam se da će Plenkovićev koalicijski partner na državnoj razini Dario Hrebak (HSLS), a koji ujedno koalira s HDZ-om u gradu Bjelovaru biti socijalno osvješteniji i vratiti stavku financiranja kompletno svih udžbenika i radnih bilježnica školarcima u Bjelovaru – kaže Jaić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.