Grad Čazma predstavio svoje EU projekte građanima

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata”. Tako se na glavnom gradskom trgu iz prve ruke moglo saznati nešto više o dosadašnjim postignućima i rezultatima korištenja EU fondova na području Grada Čazme.

– Europski novac nam je zasigurno potreban jer vlastiti novac iz proračuna nije dostatan za brojne stvari koje nam u gradu trebaju. Mogu iskazati svoje zadovoljstvo da smo kroz našu Razvojnu agenciju pripremili niz kvalitetnih projekata koji su važni za naše građane i trenutno smo u provedbi osam projekata vrijednosti 40 milijuna kuna što nas svrstava u red jačih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje povlače europski novac . Isto toliko je već projekata u pripremi za sljedeće natječaje koji se najavljuju vrijednosti od 30 do 40 milijuna kuna.

Sport over borders, Uključi se!, Čazma Natura, Rekonstrukcija i dogradnja DV Pčelica, Za čazmanske mališane zajedno,  Energetska obnova PŠ Grabovnica, Čuvajmo okoliš zajedno, Obnova Vatrogasnog doma u Dapcima  – projekti su za koje je Grad Čazma iz europskih fondova osigurao sredstva. Na europskim projektima rade tri zaposlenice Razvojne agencije grada Čazme i dok je niz projekata u provedbi radi se i na novima kaže direktorica Razvojne agencije Goranku Vojnović:

– Trenutno se provodi niz javnih nabava, a u planu imamo niz sportskih i socijalnih projekata koje bi prijavili. Npr. prije godinu dana prijavili smo dnevni boravak za starije osobe i još uvijek čekamo nekakve rezultate – kazala je Vojnović.

Na koji način prijaviti projekt i u kojem obliku određeno je natječajnom dokumentacijom koja je objavljena uz svaki natječaj. Koliko je ta dokumentacija komplicirana pitali smo Vojnović:

– Mi sada već imamo dosta iskustva u provedbi, problem je u tome, dok mi prijavimo projekt puno prođe vremena do administrativne kontrole i do ugovaranja može proći i godina dana. Dakle, prijavljen projekt ima svoj troškovnik i u tih godinu dana cijene se promijene i to nam je najveći problem.

Pred realizacijom je najveć projekt za koji je grad dobio sredstva, a to je Čazma Natura koja bi trebala promijeniti izgled grada i upotpunit ga sa novim sadržajima. Na ovom projektu radila je Dijana Petrina koja vodi njegovu provedbu:

– Sve bi trebalo krenuti uskoro. U fazi smo raspisivanja javnih natječaja za radove koji bi se trebali izvoditi tokom ljeta, sve to ovisi o proceduri javne nabave. Mi se nadamo da neće biti nikakvih problema i da ćemo vrlo brzo naći izvođače i da krećemo u izvođačke radove – kazala je Petrina.

Na predstavljanju Čazmanskih EU projekata  sudjelovala su djeca iz DV „Pčelica“ Čazma koja su zahvaljujući jednom od ovih projekata dobila sportsku opremu.

– Gotovo deset milijuna kuna je osigurano iz europskih fondova za dječji vrtić. Prošle godine smo odradili mjere energetske učinkovitosti u vrtiću, isto tako krajem prošle godine smo počeli i sa dogradnjom. Od 1. siječnja provodimo projekt “Za čazmanske mališane zajedno” što znači da djeca mogu u vrtiću boraviti do 21 sat – rekla je ravnateljica vrtića Martina Kovač.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.