Dubrava: Od 2017. godine općinski proračun povećali tri puta

Izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu bila je najvažnija točka 17. sjednice Općinskog vijeća Općine Dubrava koja je održana jutros u 8 sati. Rano održavanje sjednice možda je i razlog što je od 15 vijećnika na sjednici bilo njih 8 što je bilo dovoljno za kvorum i pravovaljano donošenje odluka.

U Općini Dubrava planirano povećanje prihoda je gotovo 4,5 milijuna kuna zbog povećanih prihoda iz kohezijskog fonda, a povećavaju se prihodi i u odnosu na plan iz poreza i prireza na dohodak, poreza na promet nekretnina, doprinosa za šume, te općinskih prihoda, komunalnih naknada i doprinosa i grobnih naknada. Povećanje prihoda iskoristit će se za rashode i to nefinancijsku imovinu i izgradnju šumskih cesta iz kohezijskog fonda i nabavku kosilice i čistilice. Najveće povećanje je za Vatrogasnu zajednicu kazao je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša:

– Posebno naglašavam rekordni proračun za Vatrogasnu zajednicu od gotovo 700.000,00 kuna. U ovim prvim Izmjenama i dopunama proračuna iznađena su sredstva od 330.000,00 kuna za kupnju vatrogasnog vozila, hidraulične opreme, opreme koja služi kod intervencija u nesretnim slučajevima i seta posebnih vatrogasnih odjela kako bi vatrogasci imali kvalitetnu opremu i zaštitu prilikom intervencija.

Od novih projekta u planu je obnova Društvenog doma u Marinkovcu, izmjena umjetne trave na igralištu NK Dubrava, izgradnja grobnica na groblju u Dubravi, a dio sredstava dodan je i za novu stavku, izradu Procjene ugroženosti od požara i Plan zaštite od požara. Načelnik Okroša posebno je naglasio kako rezultati dobrog poslovanja Općine u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Vladom RH dovelo do velikog povećanja proračuna od 2017. godine.

– Izvršenje proračuna u 2017. godini bilo je 7,93 milijuna kuna, a ove godine već na prvom rebalansu, kvalitetnim punjenjem proračuna kroz kohezijske fondove, mjere naplate dugovanja koja su iznosila više od 1,5 milijuna kuna, sve je krenulo kako smo planirali, čak i više od toga. Na prvom rebalansu predlažemo iznos od 24,75 milijuna kuna što je povećanje od gotovo 17 milijuna kuna što znači da smo proračun iz 2017. godine povećali za tri puta – rekao je Okroša.

Vijećnici su na sjednici uz niz izvješća usvojili i odluku kojom Općina Dubrava kreće u promjenu poslovne banke. Do sada Općina je radila sa Zagrebačkom bankom, a nakon promjene suradnja će se uspostaviti s Erste bankom koja je ponudila bolje uvjete poslovanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.