5. manjinske izbore obilježila slaba izlaznost birača

Jučer su u Hrvatskoj održani 5. po redu manjinski izbori. Prvi manjinski izbori održani su 2003., prije 16 godina, nedjeljni, peti po redu, provedeni su po novom, nedavno donesenom, Zakonu o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Pripadnici manjina birali su 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika, vijeća su birali u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Manjinska vijeća birala su se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1, 5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala vijeća, ali ih ima najmanje sto, birali su se manjinski predstavnici.

I ove manjinske izbore obilježila je slaba izlaznost pripadnika nacionalnih manjina. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove izbore najozbiljnije su shvatili pripadnici mađarske nacionalne manjine kojih je glasovalo čak 60,59 %. Pripadnici ostalih nacionalnih manjina s našeg područja glasovali su u puno manjoj mjeri, pa je tako glasovalo 25,06% pripadnika romske nacionalne manjine, 17,92% češke, 8,05% srpske i samo 4,34% pripadnika albanske nacionalne manjine.

Odluku o rezultatima izbora za predstavnike nacionalnih manjina i članove vijeća nacionalnih manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji objavilo je Županijsko izborno povjerenstvo. Rezultate donosimo u nastavku:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.