Župan Bajs primio predstavnike Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je predstavnike Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, a povodom Dana vatrogastva i Dana njihova zaštitnika Svetog Florijana koji se obilježava 4.svibnja.

 Bila je to prilika za razgovor o stanju vatrogastva na području županije kao i o suradnji koju Županija ima s vatrogascima.

Bjelovarsko-bilogorska županija u prošloj je godini sto posto povećala izdvajanja za vatrogastvo. Tako je županijskim proračunom i za 2019.godinu predviđeno milijun kuna za financiranje Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije te dodatnih 250 tisuća kuna za financiranje Dobrovoljnih vatrogasnih društava na području županije.

-Vatrogastvo u našoj županiji ima tradiciju s kojom se ponosimo. Govorim to stoga što gledajući ukupan broj vatrogasaca na našem području kojih je oko 11 600, mi smo jedna od apsolutno vodećih županija po broju vatrogasaca, to ujedno prati i broj vatrogasnih društava, preko 160 DVD-ova,a tu su još i javne vatrogasne postrojbe, njih 5. Naglasio bih da od tih 11 600 čak 1182 su operativni vatrogasci. To je jedan od najvećih brojeva u Hrvatskoj i on omogućava da ne samo da poštujemo tradiciju nego da kada zovemo vatrogasce na intervenciju budemo sigurni da ćemo dobiti brzu, kvalitetnu profesionalnu uslugu na najvišoj razini u Republici Hrvatskoj i to je ono što bih podcrtao-rekao je župan Damir Bajs.

– Za istaknuti je dobru suradnju Vas i vatrogasne zajednice i nas kao odgovornih ljudi u županijskoj Vatrogasnoj zajednici. Zahvala na svemu onome što provodite na očuvanju vatrogastva i potpori, kako ovim činom, još više materijalno. Proračun je i prošle i ove godine udvostručen što daleko olakšava rad vatrogasaca na terenu tako da smo mi prošle godine preko 400 tisuća kuna mogli ubrizgati u dobrovoljna vatrogasna društva namjenski, i u javne postrojbe za opremanje i rješavanje dijela problema na terenu, što se tiče financijskih sredstava, i to je dalo rezultate. Mi tim programom nastavljamo i dalje jer naša je prvenstveno zadaća spašavanje ljudi, materijalnih dobara, u svim nezgodama koje se događaju, bilo to vremenskih nepogoda ili požara bilo kakve vrste istaknuo je na prijemu predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ Đuro Petrić.

Od izuzetne je važnosti i rad s mladima čemu Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije također pridaje veliku pažnju. U prilog tome ide i činjenica da naše ekipe postižu odlične rezultate na natjecanjima te se konstantno plasiraju i na državne smotre.

-Vatrogastvo osim one svoje primarne zadaće ima i sekundarnu, a to je velika uloga u edukaciji  i upravo u taj segment ulazi i rad s mladima. Naša Vatrogasna zajednica veliku pažnju ulaže u rad s mladima jer svjesni smo da ako nećemo raditi s mladima cijeli sustav vatrogastva nema neku budućnost. Puno smo ulagali u kamp u Fažani, mislim da je on značajan upravo u segmentu rada s mladima s obzirom da on ondje pruža mogućnost da se mladima kroz tjedan dana obuke pruži bolje iskustvo rada u cijelom tom sustavu-rekao je Silvestar Štefović, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.