Potpisan Sporazum o suradnji na projektu studentskog doma u gradu Bjelovaru

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak potpisali su Sporazum o suradnji na projektu Studentskog doma u gradu Bjelovaru. Kako je rekao župan Bajs prilikom potpisivanja želja je da se potpisom u konačnici omogući da stari Đački dom pređe u vlasništvo grada Bjelovara. Temeljem ovog sporazuma Županija će povući svoj zahtjev za darovanje ove zgrade koji je odaslala Ministarstvu imovine. Time će se riješiti pitanje smještaja studenata koji žele studirati na tri prediplomska stručna studija u Bjelovaru. Naime, Veleučilište u Bjelovaru ima dopusnice za izvođenje tri preddiplomska stručna studija Mehatronike, Sestrinstva i Računarstva koje omogućavaju upis studentima čije je prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije, međutim, nema osiguran subvencionirani smještaj studenata.

– Važna je suradnja između Države, Županije, Gradova i Općina, a dobrom suradnjom se onda može napraviti i više. Bjelovarsko-bilogorska županija ima niz potpisanih sporazuma o konkretnim projektima s našim Općinama i Gradovima. Svaki od tih sporazuma vezan je uz neki konkretan projekt. Moram naglasiti da se najčešće radi u euro projektima, pa tako i ovdje sada. Mi ćemo potpisati sporazum o suradnji između Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, temeljem dogovora koji je postignut između gradonačelnika Darija Hrebaka, mene i Veleučilišta, za pripremu jednog projekta. Zašto kažem pripremu projekta, zato što želimo da potpisom ovog ugovora omogućimo u konačnici da ovaj stari Đački dom prijeđe u vlasništvo Grada Bjelovara i temeljem Sporazuma Županija će povući svoj zahtjev za darovanje resornom Ministarstvu imovine, a Grad Bjelovar će dati zahtjev da se ovaj prostor preuredi i prilagodi potrebama studentskog doma kako bi se kroz taj euro projekt moglo riješiti pitanje smještaja studenata koji bi htjeli studirati na tri preddiplomska stručna studija u gradu Bjelovaru. Time Veleučilištu omogućavamo kvalitetnije uvjete i ispunjenje uvjeta koje na kraju moraju riješiti,a Županija će doprinijeti ukupnosti ovoga projekta zajedničkim nastupom, pomoći u ukupnosti projekta i u konačnici rješavanjem pitanja nekretnine koja će prijeći na Grad Bjelovar – istaknuo je župan Damir Bajs.

U planu je da Grad Bjelovar Dom učenika prijavi na energetsku obnovu, a ista nekretnina bit će namijenjena za ustanovljenje studentskog doma koji ima kapacitet za smještaj 60 osoba. Projekt obnove koji Grad Bjelovar ima pripremljen težak je 5,3 milijuna kuna.

– Ovo je početak suradnje vezano za razvoj Veleučilišta i visokoškolskog obrazovanja na području našeg grada i naše županije. Bitno je da ovim potezom dobijemo jedno brzo i optimalno rješenje koje Bjelovar pretvara u studentski grad još snažnijim koracima nego je to bilo do sada. Trenutno imamo između 750 i 800 studenata u gradu Bjelovaru. Ukoliko ovo sve obnovimo, a vidite da je objekt, što Županiji služi na čast, u dobrim uvjetima, ne trebaju tu neka velika ulaganja, više unutarnje dotjerivanje. Što se tiče vanjskog uređenja projekt nije pod zaštitom. Imamo projekt gotov, 5,3 milijuna kuna vrijedan koji ćemo u devetom mjesecu prijaviti na Fond za energetsku učinkovitost. Dodatno dobijamo to da u vrlo kratkom roku šezdesetak studenata može upisati Veleučilište, a Bjelovar će vrlo brzo postati studentski grad, možda u sljedećih godinu dana. Zahvala Županiji na brzoj reakciji i korektnoj suradnji, a pohvala i Ministarstvu državne imovine koje je voljno ovaj prostor ustupiti gradu Bjelovaru – staknuo je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Potpisivanje sporazuma pozdravila je i dekanica bjelovarskog Veleučilišta Zrinka Puharić:

– Danas je za Veleučilište u Bjelovaru odnosno njegove studente jedan povijesni dan to je potpisivanje ovog sporazuma. Zahvaljujem županiji i gradu Bjelovaru na razumjevanju jer u cilju nam je, naravno, i dalje razvijanje veleučilišta, a jedan od najvažnijih kriterija je osigurati dobar standard studentima, a to je da im se osigura studenski smještaj. Za jedno godinu, dvije ovdje bi se za sedamdesetak studenata moglo omogućiti da imaju jako lijep studentski dom – kazala je Puharić.

U budućem studenskom domu i dalje će dvije učionice biti namijenjene za potrebe Medicinske škole Bjelovar, a potpisanim Sporazumom župan Damir Bajs i gradonačelnik Dario Hrebak utvrđuju zajednički interes na ostvarivanju projekta hostela na području grada Bjelovara, a za potrebe cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.