Nova Rača proslavila svoj dan

Danas su u Novoj Rači počela dvodnevna događanja povodom obilježavanja Dana općine.
Tim povodom otvorena je novoobnovljena Račačka ulica u dužini 550 metara za što su sredstva osigurana iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Nakon otvorenja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je pred brojnim uzvanicima načelnik općine Darko Knežić govorio o onome što je u prošlom razdoblju realizirano od projekata. Tako je rekao da je sa Bjelovarsko – bilogorskom županijom, po principu pola-pola obnovljena prometnica Nova Rača – Slovenska Kovačica u dužini od 4 200 metara. Obnovljena je i Račačka ulica. Počeli su radovi na dionici prometnice Stara Rača – Nevinac dužine 2 800 metara za koju su sredstva osigurana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europskih unije. Upravo ovo ministarstvo je osiguralo sredstva i za najveći projekt koji je pred svojom realizacijom, a to je izgradnja dječjeg vrtića. Sredstva su odobrena u 100 % iznosu sufinanciranja od 4,3 milijuna kuna.
Općina je uspješna u povlačenju sredstava iz raznih fondova i ministarstava tako da je do sada povukla oko 11 milijuna kuna.
Uređuju se i domovi na području općine, Slovenskoj Kovačici, Orlovcu, Kozarevcu, Nevincu i Bedeniku,a radi se i na izmjeni javne rasvijete i obnovi poljskih putova.

– Mi ulažemo u svoju djecu i mlade. Općina sufinancira učenje engleskog jezika. Obnovljena je škola u Novoj Rači i Međurači u pripremi je obnova i u Dautanu na čemu se zahvaljujem županu Bajsu. Provodimo i program Zaželi gdje deset žena brine o četrdeset korisnika. Prijavili smo se i na natječaj LAG-a sjeverna bilogora da zaposlimo još žena koje bi isto pomagale starim osobama jer ima potreba – kazao je Knežić.

– Bjelovarsko bilogorska županija je partner općini u nizu projekata. Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija na prostor općine Nova Rača uložila na ovaj ili onaj način između sedam i osam milijuna kuna. Obnovili smo škole, ambulantu, obnavljali smo ceste na području općine. Imamo program “Zaželi” i širokopojasni internet i niz drugih projekata – rekao je župan Damir Bajs i čestitao mještanima Nove Rače dan općine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.