Župan Bajs obišao OPG Antuna Peršića u Križicu: Rekordan odaziv poljoprivrednika za županijsku liniju kreditiranja proljetne sjetve

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove godine kao jednu od mjera potpora poljoprivredi provodi kreditnu liniju za proljetnu sjetvu, a bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima danas je  obišao dugogodišnjeg korisnika kreditne linije proljetne sjetve Antuna Peršića iz Križica.

OPG Antuna Peršića bavi se proizvodnjom mlijeka koje dobaivaju od 50 muznih krava i godišnje proizvede oko 360 000 litara mlijeka, a ujedno obrađuje 100 ha zemlje. Sve što proizvede na tih 100 ha zemlje ide u ishranu muznih krava i junadi u tovu. Siju soju, kukuruz, tritikal, pšenicu i uljanu repicu, a za ulog u proizvodnju tj. sjetvu godišnje im treba oko 350.000,00 kn. 2/3 financiraju sami dok 1/3 svake godine dolazi iz županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu.

– Kreditna linija je povoljna što se tiče kamata, a smanjeni su i neki troškovi, a osobito je lakše jer ne moramo “letjeti” okolo i prikupljati papire, jednostavno je kraći put do realizacije – kaže Peršić.

Inače, cijela obitelj Peršić se bavi poljoprivredom, uz Antuna tu su i supruga, dva sina i snahe:

– Teško nam je, ali kao obitelj funkcioniramo, živimo i radimo. Cijena mlijeka je dosta loša, voda nam ponekad dolazi do iznad grla, malo-malo pa nas zapljusne ali još uvijek kao obitelj funkcioniramo, radimo i izvlačimo se – kazao je Peršić.

No, ipak spremni su i na nova ulaganja tako da kreću u realizaciju izgradnju nove staje za 100 muznih krava s robotskim muzilicama.

Županija ove godine ima čak 17 potpora za poljoprivredu, a najtraženija je upravo kreditna linija koja je vezana uz proljetnu sjetvu. Odaziv poljoprivrednika je ove godine rekordan, kaže župan Bajs:

– Kroz 184 zahtjeva zatraženo je 25 milijuna kuna. Ono što me veseli da je već preko 2/3 realizirano. Kao što smo čuli od našeg domaćina to je upravo ona pomoć koju poljoprivrednici trebaju. Kreditna linija koja je kratka, brza za ostvariti, koja ima najpovoljnije uvjete u RH i koja u konačnici omogućava da se repromaterijal kupi po povoljnijim cijenama, a da se novac vrati kad se proda ljetina – rekao je župan Bajs.

Kreditna linija otvorena je još mjesec dana, a  korisnicima se nudi povoljna kamatna stopa od 1,2 % do 1,7 % ovisno o banci, dok Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe preuzima dio kamatne stope od 2,8%.