Dogodilo se na današnji dan – 23. travnja

Svjetski dan knjige obilježava se 23. travnja jer se nekoć mislilo da su tog datuma 1616. godine umrli i Miguel Cervantes i William Shakespeare. Potrebno je naglasiti da se pri tome mislilo da su umrli samo na isti datum, a ne na isti fizički dan. Naime, Španjolska se u to doba već prebacila na gregorijanski kalendar, dok je Engleska još koristila stari julijanski (i danas ga koriste pravoslavni kršćani). Tako je Shakespeare zapravo umro 23. travnja 1616. godine po starom kalendaru, što je u stvarnosti 3. svibnja 1616. godine po kalendaru koji mi danas koristimo. Sve u svemu, Shakespeare nije umro 23. travnja u pravom smislu riječi. Da stvar bude još gora, u novije vrijeme postalo je poznato da čak ni Miguel Cervantes nije umro navedenog datuma. Naime, on je 23. travnja 1616. godine pokopan, a umro je dan ranije tj. 22. travnja u Madridu. Starije enciklopedije i biografije navodile su njegov datum smrti kao 23. travnja 1616. godine. Novije enciklopedije usvajaju postupno datum 22. travnja za Cervantesovu smrt. Premda, dakle, ni Shakespeare ni Cervantes zapravo nisu umrli 23.4., sve do nedavno pogrešno je bilo prihvaćeno mišljenje da jesu. Ta kriva pretpostavka o podudarnosti navela je UNESCO da 1995. godine današnji dan proglasi Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Toga dana širom svijeta organiziraju se javna čitanja Cervantesovog Bistrog viteza Don Quijotea od Manche, jednog od prvih i najboljih romana u svjetskoj povijesti po ocjenama mnogih stručnjaka.

Najviši engleski viteški red – Red podvezice (engl. Order of the Garter) – osnovan je 23. travnja 1348. godine. Naime, tog dana pada Jurjevo tj. dan sv. Jurja, zaštitnika tog Reda i čitave Engleske (i engleska zastava nosi crveni križ sv. Jurja na bijeloj podlozi). Red je dobio naziv po podvezici (engl. garter) koju su nosili njegovi članovi na lijevoj nozi ispod koljena. Red podvezice osnovao je kralj Edward III. i prvotno se sastojao od 26 vitezova (tzv. Vitezovi osnivači). Danas je taj Red jedan od najcjenjenijih u svijetu i strogo mu je ograničeno članstvo. Članove može imenovati samo britanski monarh i može ih biti najviše 24 istovremeno. Danas su među poznatim članovima lord Carrington i John Major, a od stranih vladara japanski car Akihito i španjolski kralj Juan Carlos.

Dana 23. travnja 1635. godine utemeljena je Bostonska latinska škola (engl. Boston Latin School), prva institucija javnog školovanja u Sjevernoj Americi. Danas posjeduje osobit ugled kao najstarija javna škola u SAD-u, a zbog velikog broja slavnih polaznika kroz povijest ponešto je slična engleskom Etonu i Harrowu. Osnovali su je puritanci doseljeni iz Velike Britanije u sjevernoameričke kolonije, znatno prije nastanka SAD-a. U Bostonskoj latinskoj školi čak se i danas latinski jezik uči tijekom četiri godine školovanja, što je tradicija klasičnog obrazovanja. Isprva je ta škola bila smještena u središnjem dijelu Bostona, no danas se nalazi jugozapadno od središta tog grada, na lokaciji udaljenoj samo dva i pol kilometra od sjedišta znamenitog MIT-a (engl. Massachusetts Institute of Technology). Slavno Sveučilište Harvard ima svoje sjedište također u blizini, oko četiri i pol kilometra od zgrade Bostonske latinske škole.