Čazma: U 2018. više prijavljenih nego zatvorenih obrta

Novih sedam prijavljenih obrta, u prvom kvartalu ove godine, ohrabrujući je podatak koji daje nadu  oporavka obrtništva na području Grada Čazme zajedno s općinama Ivanska i Štefanje udruženih u Udruženje obrtnika sa sjedištem u Čazmi.

Na godišnjoj skupštini  čazmanskog Udruženja, održanoj prošlog tjedna, predsjednica Jadranka Piršljin naglasila je kako su to dobri znaci nakon što je u zadnje tri godine broj obrta bio manji od sto, a s novoprijavljenim sada je to 107.  No, čazmansko udruženje je i dalje u županiji s najmanje registriranih obrta.

Podastrti su poražavajući podaci unatrag 20 godina. Tako je sa 229 obrta u 1997. godini slijedilo stalno smanjenje, a drastično od 2000. godine, da bi prošla 2018. godina završila sa svega sto obrta. Međutim, pozitivan je podatak za prošlu  godinu u kojoj je bilo više prijavljeno novih od onih koji su odjavili obrt, dok je u Garešnici i Daruvaru bilo obratno, više odjavljenih nego prijavljenih.

Što se tiče novih registriranih obrta ove godine različite su djelatnosti, u duhu vremena. Tako su na području Grada Čazme registrirani obrti za produkciju i usluge, za rekreaciju i održavanje tijela, pa čak i za održavanje zrakoplova. Novi je obrt za uzgoj voća i povrća, a napokon je registriran i jedan obrt za popravak i održavanje plinskih uređaja, koji je Čazmancima nedostajao. U općini Ivanska otvoren je obrt za poslovno savjetovanje, a u općini Štefanje design studio za 3 D vizualizaciju.

Udruženje obrtnika u Čazmi novčanim potporama prati i Grad Čazma, pa će tako i ove godine za odlazak na sajmove i seminare obrtnika Grad dotirati 15.000,00 kuna.

Predsjednik Udruženja obrtnika bjelovarsko bilogorske županije Goran Grgić pozvao je čazmanske obrtnike da više koriste edukacije koje se financiraju s razine županije, kao što je trenutno napredni informatički tečaj dok će za tečaj stranih jezika obrtnici osobno plaćati pola cijene. Posebno je naglasio kako će županija tijekom godine objaviti i nekoliko javnih poziva za razne potpore obrtnicima.

Na kraju službenog dijela Skupštine predsjednik Obrtničke komore bjelovarsko bilogorske županije Goran Grgić, predao je čazmanskom slastičaru Asanu Ibišiju Plaketu „Zlatne ruke“ za dostignuća u obrtu i dugogodišnjem radu na promidžbi obrtništva. Asan Ibiši je 1996. godine obiteljsku tradiciju slastičarstva preuzeo od oca s prepoznatljivom tradicijom ručno rađenog sladoleda, koja u Čazmi traje neprekidno od 1965. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.