Anketa u Dubravi: Kakav je interes za POS-ove stanove?

Općina Dubrava provest će anketu o potrebama za kupnju stana uključivanjem u program društveno poticane stanogradnje (Program POS-a).

Društveno poticana stanogradnja provodi se izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, te omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.

Prema riječima načelnika Tomislava Okroše, u općini Dubrava primijetili su kako postoje potrebe za rješavanjem stambenog pitanja, osobito mladih obitelji:

-U razgovoru s mladim obiteljima saznali smo da imaju problem sa rješavanjem stambenog pitanja i da je danas teško doći do vlastite nekretnine. Uvjereni smo da bi se zainteresiranih koji bi na ovaj način riješili stambeno pitanje našlo, jer u Dubravi nedostaje novih, modernijih stanova. Sve zgrade koje imamo, u kojima postoje stanovi, izgrađene su još u bivšoj državi. Siguran sam, da kada bi se izgradila jedna kvalitetna i energetski štedljiva zgrada po poticajnoj cijeni, da bi zainteresiranih bilo – rekao je Okroša.

Inače, do sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8 276 POS stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću novih POS stanova. Javni poziv koji bi pokazao interes građana bit će uskoro raspisan i trajat će nekoliko mjeseci i neće biti obvezujući za prijavljene građane.

– Radit će se o jednom formularu gdje će zainteresirani upisati svoje osobne podatke i eventualno kakav stan i koje veličine žele. Prema tim pristiglim podacima dobili bi informaciju koliko je ljudi zainteresirano i tek tada bi išli tražiti lokaciju koja bi bila u užem centru Dubrave. Nakon toga bi išli prema  Agenciji za pravni promet i posredovanje prema nekretninama, gdje bi oni odredili kakvu zgradu trebamo graditi – kazao je Okroša.

Pravo na kupnju stana uz obročnu otplatu prema Programu POS-a imaju građani – državljani Republike Hrvatske, pri čemu prvenstvo na kupnju stana neovisno od načina plaćanja imaju građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo za potrebe svoga stanovanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.