Župan Damir Bajs primio predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na čelu s njihovim predsjednikom Radom Jovičićem.

Na prijemu je bilo riječi o radu Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i o obilježavanju obljetnica koje njeguje spomenuta udruga, kao i promicanju antifašističkih vrijednosti.

Naime, moderna hrvatska država proistekla je iz Domovinskog rata, međutim ne treba zaboraviti antifašizam, koji je spomenut i u Ustavu Republike Hrvatske kao temeljna osnova za današnju Državu.

Stoga, Županija prati rad Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na lokalnoj razini i pokroviteljstvima nad obilježavanjem obljetnica, ali i izaslanstvima koja uvijek dolaze na njih.

Bit će tako i 27. travnja ove godine kada će se u Gudovcu obilježiti godišnjica prvog ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara koji se dogodio 28. travnja 1941. godine.

„Danas smo popričali o onim događanjima koja su pred nama. Istaknuo bih da će se 27.travnja obilježiti godišnjica ustaškog masovnog zločina nad Srbima u okolici Bjelovara u Gudovcu. Ja ću biti pokrovitelj i formiranja Moslavačke brigade koje će biti u Trnovitičkom Popovcu, a Županija će biti nazočna i u svim ostalim događanjima vezanim uz antifašizam. Naglasit ću da smo surađivali i na nizu konkretnih projekata kao što je povratak ploče vezane uz NOB u našoj školi u Trnovitičkom Popovcu, ali i u drugim situacijama u kojima je trebalo pomoći s jasnim stavom htijenja da spomenici kulture uvijek budu tamo gdje su i bili, u odgovarajućem stanju i na mjestu koje je primjereno tome“, rekao je župan Bajs i najavio da će Županija biti partner Zajednici i u nadolazećim aktivnostima.

Inače, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije dugi niz godina na našem području promiče vrijednosti antifašizma. Iako je većina članova starije životne dobi veseli ih da je sve više mladih osoba koji se priključuju radu Zajednice čije djelovanje, kako financijski tako i pokroviteljstvom događanja koje organiziraju, podupire Bjelovarsko-bilogorska županija.

Svake godine Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ organizira niz aktivnosti među kojima su neka od najvažnijih obilježavanje važnih datuma vezanih uz antifašizam. Upravo to je i jedan od ciljeva Zajednice koja ima pet udruga sa sjedištima u Bjelovaru, Daruvaru, Grubišnom Polju, Garešnici i Čazmi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.