Čazma: Godina dana uspješnog projekta – “Uključi se!”

Na području Grada Čazme godinu dana u sklopu programa Zaželi provodi se projekt “Uključi se!”.

Projekt se provodi u suradnji  Grada Čazme i partnera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Čazma i Hrvatskog crvenog križa Čazma.

Ovaj projekt je vrijedan ukupno milijardu kuna, a financira se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Gradu Čazmi za ovaj je projekt dodijeljeno 2,5 milijuna kuna.

Što ovaj projekt znači za Grad Čazmu rekao je gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak na današnjoj Drugu konferenciji projekta : 

-Kroz ovih godinu dana smo prije svega omogućili posao za petnaest žena i ono što je možda još važnije da je ovim programom obuhvaćeno sedamdeset korisnika. Na obostrano zadovoljstvo korisnika i onih koji rade vjerujem da je misija odrađena. Do mene dolaze samo pozitivne reakcije i ovo je samo jedan u nizu projekata koji u Čazmi provodimo – kazao je Pirak i dodao kako je program „Uključi se!“ samo nadopunio program „Pomoć u kući“ koji je Grad Čazma ranije provodio te najavio da će i nakon završetka programa „Uključi se!“  u gradu ostati briga za građane treće životne dobi.

-Ostat će taj program i dalje ćemo ga provoditi. U kojem obimu još nismo sigurni. Ja se nadam da će još biti novih programa gdje ćemo moći kandidirati potrebe Grada Čazme za naše građane treće životne dobi.

Kordinator i voditelj projekta „Uključi se!“ je Ivan Tomašević koji se brine o administrativnim i svim tehničkim pitanjima projekta. Ovom prilikom pobliže je objasnio kako je prošla prva godina provedbe ovog projekta:

-Ja sam prezadovoljan. Prvenstveno jer mislim da smo stvarno odabrali 15 možda najboljih kandidatkinja za provedbu projekta. Svakog tjedna imamo radni sastanak i svaki tjedan me obraduju sa svojim nekim novim idejama. Zadnji primjer je kada je jedna djelatnica povodom svog rođendana okupila sve svoje korisnike kod sebe doma i počastila ih ručkom gdje su se i družili, za te korisnike to je bilo i nešto više.

Najveći problem na samom početku provedbe ovog programa je bilo pronaći korisnike, osobe u nepovoljnom položaju. Do sada je kroz program prošlo osamdeset i tri korisnika, od tog broja trenutno ih je u programu oko sedamdesetak, dok je na popisu još dvadesetak osoba za koje postoji potreba i koji bi se željeli uključiti.

-Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim programima jer bojim se da će ovih dvije godine prouzročiti da naši korisnici na neki način postanu ovisni i vezani uz moje djelatnice koje ih obilaze – rekao je Tomašević.

Jedna od djelatnica u ovom programu je i Vlasta Mikulčić koja ima pet korisnika. O svojim obavezama prema korisnicima je rekla:

-Idem u trgovinu, ljekarnu po lijekove, pomažem u kućanstvu oko čišćenja i ako je potrebno kuham. Uglavnom, korisnici su jako zadovoljni što ih obilazimo i što se ovaj program provodi – kazala je Mikulčić i dodala kako i njoj osobno nakon dugo godina nezaposlenosti ovo puno znači i da bi bilo sjajno da se program produži i zbog korisnika i zbog žena koje rade u ovom programu.

Na kraju 2. konferencije projekta “Uključi se!” voditelj projekta Ivica Tomašević uputio je svima važnu poruku:

-Ja imam svega 24 godine i vjerojatno sam najmlađi ovdje na konferenciji te se moje životno iskustvo ne može mjeriti s vašim. No, rad sa starijim osobama na ovom projektu me naučio jednu jako važnu stvar. Primjetio sam da ljudi jako često zaboravljaju tko ih je donio na svijet i tko im je omogućio da žive, da budemo osobe koje su danas. Nekad davno, svi smo mi bili ovisni o svojim roditeljima, bez njih ne bi preživjeli svoje najranije dane. Tijekom ovih godinu dana vidjeli smo samoću, vidjeli smo tzv. narušene obiteljske odnose, vidjeli smo starije ljude teško narušenog zdravlja prepuštenima samima sebi i naposljetku vidjeli smo smrt kakvu ne bi nikom poželio da vidi. Zato vas molim, ne čekajmo projekte ili ustanove da se pobrinu za naše roditelje.Mislim da je naša ljudska i moralna obaveza da se pobrinemo za njih i u njihovoj starosti, kao što su se oni pobrinuli za nas u našoj mladosti – kazao je Tomašević.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.