Obilježena 78. obljetnica prvog ratnog zločina u selu Donji Mosti

Obilježena je 78. obljetnica prvog ratnog zločina koji se dogodio u selu Donji Mosti 10. travnja 1941. godine, a žrtve su bile 11 hrvatskih seljaka i 71 prešućivana žrtva iz II. Svjetskog rata i poraća iz sela Donji, Srednji i Gornji Mosti.

Obljetnicu je organizirala Bjelovarsko-bilogorska županija koja je bila i glavni pokrovitelj, Odbor za obilježavanje spomena prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja BBŽ, Povjerenstvo za očuvanje skrbi i obilježavanje travanjskih događaja u Donjim Mostima 1941., Ogranak Matice Hrvatske u Bjelovaru te Općina Kapela.
Ukupno u sva tri sela Gornji, Donji i Srednji Mosti tijekom II. svjetskog rata i poraća živote je izgubila 71 prešućivana hrvatska žrtva. Zločin je to koji ne zastarijeva i koji se nikada ne smije zaboraviti čulo se na Komemoraciji na mjesnom groblju, na kojoj su brojni govornici još jednom ponovili da se povijest ne smije zaboraviti i da svake godine treba dolaziti u Donje Moste i pokloniti se žrtvi hrvatskog naroda.
Na Komemorativnom skupu govorio je načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec, predsjednica bjelovarskog ogranka Matice hrvatske Anita Blažeković, predstavnik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, izaslanik predsjednika Hrvatske vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja – pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – saborski zastupnik Miro Totgergeli i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.
„Sami znate što osjećate; vrijeme radi svoje i neki nama značajni ljudi za pokretanje ovih komemoracija danas, nažalost, nisu s nama. S druge strane, svake godine vidimo i određeni broj novih lica, a voljeli bismo da taj broj bude i veći. Ako nas ponekad i zahvati određeno malodušje i razočaranost, neka to bude kratkog vijeka jer, uz mnoge tragične događaje, naša je povijest pokazala da se je znalo dogoditi da, onda kad smo mislili da je sve izgubljeno i da neće dobro završiti – zapravo se našlo neko rješenje i sve se je okrenulo na dobro. Donji Mosti su povijesno mjesto koje je platilo visoku cijenu i u jednom danu je ovdje ubijeno 11 ljudi, kako bi se ugušio Bjelovarski ustanak, koji je započeo nekoliko dana prije toga, odnosno sa 7. na 8. travnja na području Velikog Grđevca“, istaknula je Anita Blažeković predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru.

„Ovdje su pale prve žrtve II. Svjetskog rata – prve žrtve nevinih hrvatskih seljaka. Vojna formacija je došla ovdje naoružana, a kada je otišla ostavila je 11 tijela koja su za svoje obitelji nenaknadivi gubitak. Nažalost, to nipošto nisu zadnje žrtve već samo početak. U Bilogori je na neki način i završio II. Svjetski rat i u Lugu su mnogi našli zadnje počivalište. Tako je naš kraj išao kroz povijest – to se je nažalost dogodilo i u Domovinskom ratu, gdje je trećina naše županije bila okupirana, gdje smo imali veliki broj poginulih, ali i gdje je rat ostavio znatne posljedice na sve nas. Danas smo ovdje da istrgnemo iz zaborava ovakve događaje; da damo jednu poruku da istina uvijek izađe na vidjelo“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.
Za sve stradale, nevine žrtve kod spomen obilježja na groblju u Donjim Mostima brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, dok se za njihove duše molilo na Svetoj misi u crkvi Svetog Benedikta u Donjim Mostima koju je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.