Od temelja do krova obnovljena područna škola u Predavcu

Na Područnoj školi Predavac provode se  završni radovi njene obnove. Riječ je o europskom projektu energetske obnove vrijedne 1,5 milijuna kuna putem kojeg je od temelja do krova obnovljena školska zgrada.

Radovi su podrazumijevali izmjenu krovišta, toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, postavljanje led rasvjete, izmjenu podova i vrata.

Školu je obišao Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs  u pratnji ravnateljice Osnovne škole Rovišće Blanke Klemić i načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana.

Školu pohađa ukupno 55 učenika od 1. do 4. razreda, a za vrijeme radova su pohađali popodnevnu smjenu u OŠ Rovišće gdje su bili na nastavi zajedno s učenicima iz Rovišća. Učenici bi se u svoju školu trebali vratiti iduĆi tjedan.

-Ova obnova znači jako puno za sve učenike naše škole kao i za učitelje. Ova škola je sada trenutno opremljenija od matične škole i od svih škola, usudila bih se reći, u našoj županiji. Zahvaljujem županu i suradnicima koji su velikodušno opremili školu. Ovdje je potpuno novi namještaj, nova kuhinja, nova blagavaona, novi WC, sve je novo- kazala je ravnateljica Blanka Klemić.

Načelnik Općine Slavko Prišćan kazao je kako je on osobno ali i svi učenici ove škole i njihovi roditelji zadovljan ovom obnovom jer je bila prijeko potrebna:

– Mi u Općini Rovišće se trudimo stvoriti što bolje uvjete svima pa tako i najmlađima od vrtića preko škole i naravno da vodimo brigu i o podrUčnim školama kao što je ova škola. Ova škola se nije mijenjala otkad sam ja išao ovdje u školu. Danas kada pogledamo ovu školu, ona izgleda fantastično, miriše po novom i kao da je nova zgrada i iznutra i iz vana. Ostaje nam urediti još okoliš, što će jednim dijelom preuzeti Općina- kazao je načelnik Prišćan.

Razloga  za  zadovoljstvo  učenici  i  nastavnici  Područne  škole  Predavac  imat  će još. Naime, u planu je izgradnja novog dječjeg igrališta koje će se nalaziti u sklopu škole, za što će Bjelovarsko-bilogorska  županija izdvojiti oko sto tisuća kuna. Za školu je  Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala i kompletno novi namještaj.

Energetska obnova omogućava jedan okvir obnove škola, ali ono što ne omogućava je dopunski standard. Stoga smo mi prihvatili niz dopunskih radova kako bi škola i iznutra i izvana izgledala kompletno novo i s obzirom na ulaganje ona takva i jeste. Od 2018. godine opremamo škole i namještajem i odgovarajućom opremom, jer ni u jednom programu ne postoji takva mogućnost. Ovdje smo pri završetku montiranja namještaja, tako da će ukupna vrijednost biti negdje 1, 7 milijuna kuna za ovu školu, negdje oko 180 tisuća kuna za namještaj i opremu, ostatak za energetsku obnovu, a rezultat će biti škola za 21. stoljeće u pravom smislu te riječi-kazao je župan Bajs.

Župan Bajs je najavio i kompletnu obnovu matične škole Rovišće. Upravo ta obnova  jedan je od najvećih i najskupljih projekata u Hrvatskoj, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.