Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolita vrhbosanski posjetio Bjelovar

Grad Bjelovar posjetio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolita vrhbosanski. Suradnja između Caritasa vrbosanske nadbiskupije i Grada Bjelovara započela je prije petnaestak godina. Suradnju je započela tadašnja gradonačelnica Đurđa Adlešić nastavio ju je njen nasljednik Antun Korušec, a sada je podržava i sadašnji gradonačelnik Dario Hrebak.

– Mi smo odlučili u Gradu Bjelovaru pozvati kardinala Puljića da održi jednu tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovimi. Nama je stvarno zadovoljstvo što je kardinal prihvatio naš poziv i što je došao i sigurno ćemo nastaviti ovu suradnju. Veliki dio naših građana ovdje u Bjelovaru dolazi upravo iz tih krajeva, ljudi koji su za vrijeme rata zbog ratnih neprilika morali napustiti svoja ognjišta i našli su svoja stalna prebivališta ovdje u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na neki način želimo dati tim ljudima neku mogućnost da se ponovne vrate  u sjećanje prije. Isto tako da vide kardinala i da čuju njegovu riječ kako će to Hrvati zadržati svoj status u Bosni i Hercegovini – rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Kardinal Puljić zahvalio je gradonačelniku na pozivu i na pomoći i solidarnosti svih ovih godina. O broju Hrvata koji su ostali u Bosni i Hercegovini Puljić je rekao kako su brojke poražavajuće:

-Brojke su prepolovljene, a posebno je stradala Banjalučka biskupija i moja Vrhbosanska biskupija. Dakle, od 528 000 katolika ostalo je manje od 200 000 negdje oko 180 000 u mojoj biskupiji. Možete misliti kada se ja borim za naš opstanak međunarodni diplomati mi kažu da sam nacionalist, a borim se jer ne želim nestati – kazao je Puljić.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, kardinal Puljić služio je svetu misu u bjelovarskoj katerdali, a isto tako  sudjelovao na tribini u Domu kulture gdje se govorilo o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na tribini uz kardinala Vinka Puljića sudjelovali su i izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Mirjana Hrga, izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Žana Ćorić, saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić te vlč. Ivan Tolj, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima – Sijekovac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.