BBŽ: Milijun kuna za financiranje programa i projekata udruga umirovljenika

Nakon 3. sjednice Odbora za umirovljenike i starije osobe Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije župan Damir Bajs i članovi Odbora održali su konferenciju za medije.

 Na Odboru za umirovljenike i starije osobe Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, između ostalog, raspravljalo se i o prijedlogu Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga umirovljenika iz sredstava Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2019. godinu.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija od 2013. godine provodi na godišnjoj razini Javni poziv za financiranje programa i projekata namijenjenih umirovljeničkim udrugama što su udruge i prepoznale te samim time provode brojne projekte putem kojih pomažu i obogaćuju život građanima treće životne dobi naše županije.

 Već 2013. Županija je u  svom proračunu za umirovljeničke udruge osigurala 200 tisuća kuna, a prošle 2018. i ove 2019. godine Javni poziv prema umirovljeničkim udrugama težak je milijun kuna. Ove godine poziv će biti otvoren od 1. travnja te se umirovljeničke udruge mogu javljati sa svojim programima i projektima i to za promicanje  zdravlja i prevencija bolesti (javnozdravstvene aktivnosti) umirovljenika, aktivno starenje, socijalnu djelatnost i zaštitu ljudskih prava osoba starije životne dobi, informatičke edukacije umirovljenika, opremanje prostora udruga informatičkom i uredskom opremom, te sport i rekreacija umirovljenika.

– Mislim da je ključno da Županija koja ima veliki broj umirovljenika i gdje svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina ima jednu aktivnu politiku prema toj populaciji. Mi ćemo u 2019. objaviti ovaj Javni poziv, najmanji iznos će biti 5.000,00 kuna, a najveći 95.000,00 kuna, pa i više ako udruga koja se javi predstavlja više općina i gradova, a ono što očekujemo je da se programi i provedu. Do sada nikada nije bilo problema i sve su udruge dostavile obrazloženje troškova i aktivnosti koje su provele – rekao je župan Damir Bajs.

Župan Bajs je podsjetio i na program Zaželi koji je usmjeren prema umirovljeničkoj populaciji  kroz koji pomoć prima oko 350 korisnika. Iznos prema najstarijoj županijskoj populaciji tako se penje na oko 4,5 milijuna kuna koliko je predviđeno županijskim proračunom.

– Briga se mora i povećavati jer se i broj umirovljenika povećava. Ne samo Županija, nego i država i svi zajedno moramo na tome više poraditi. Naša politika će se nastaviti i dalje, a Županija s tim iznosima ovog trenutka je u apsolutnim ali i relativnim iznosima praktički prva županija Hrvatske po izdvajanjima za umirovljenike – kazao je župan Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.