Bjelovarsko-bilogorska županija za obrtništvo izdvojila 150.000,00 kuna

Bjelovarsko-bilogorska županija putem Sporazuma o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore  kojeg su  potpisali župan  Damir Bajs i  predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić ove godine za svoje obrtnike   izdvojit će 150 tisuća kuna iz županijskog proračuna, što je za 30 tisuća kuna više u odnosu na godinu ranije.   Time Bjelovarsko-bilogorska županija omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije.

Podsjetimo, županijsko gospodarstvo od 2014.  godine ima trend rasta, ali i znatno bolje brojke od hrvatskog prosjeka.

– Mi smo jedna od županija koja je imala najveći pad BDP-a i broju zaposlenih i obrtima u Hrvatskoj između 2008. – 2013. godine. Međutim moram reći da prema brojkama koje imamo, a to su brojke DZZS-a, naša županija između 2014. – 2016. godine je druga po porastu BDP-a po stanovniku u RH. Mi smo još uvijek oko 14., 15., 16. županije, ali nismo više na začelju. Treba još ovakvih brojki, da budemo 2. ili 3. županija po porastima, nije to toliko ni lako, da bi za nekoliko godina došli, ne do onih najboljih, nego do sredine ljestveice hrvatskih županija – kaže župan Damir Bajs.

 Uz rast gospodarstva ide i povećanje broja obrta i zaposlenih u njima. Predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić je kazao kako se trend porasta obrta nastavlja.

– Sada imamo 1091 obrt otvoren sa 31. siječnja, dakle približili smo se brojci od 1100. Ima nešto više obrtnika jer neke obrte vodi po dvoje ljudi i to je nakon one duge i sve krize to će biti druga godina u kojoj ćemo zabilježiti rast. 2018. bilježimo rast zaposlenih u obrtima tako da zaposlenih u 2018. ima više od stotinu u odnosu na godinu prije – rekao je Grgić.

Uz potpisani Sporazum Bjelovarsko-bilogorska županija i putem drugih mjera pruža potpore obrtnicima našega kraja, a riječ je o “Sufinanciranju dokumentacije za prijavu obrtnika na  EU fondove”.  Naime, želja je  Bjelovarsko-bilogorske županije da i obrtništvo u punom zamahu  krene prema naprijed,  a  jedan od  načina su  zasigurno europski,  ali  i  nacionalni fondovi.

Također, obrtnicima je bila na raspolaganju i mjera ” Financiranje razvoja obrtništva”. lako se obrtništvo oporavlja i raste broj zaposlenih kod obrtnika, Županija svoje obrtnike želi dodatno motivirati sufinanciranjem otvaranja novih obrta koji bi se bavili izradom tradicijskih proizvoda ili usluga.

Inače, lani je spomenute županijske mjere koristilo 14 obrtnika u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna. Svaki zahtjev koji je zaprimljen od strane obrtnika i koji je udovoljavao uvjetima natječaja je bio realiziran i ni jedan obrtnik nije odbijen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.