109 godina DVD-a Ivanska: Mučno razdoblje je iza nas – kaže predsjednik društva Ivica Bok

DVD Ivanska u subotu je održalo svoju redovnu godišnju skupštinu. Društvo je to sa tradicijom dugom 109 godina koje broji 170 članova. Kako je u svojem izvješću naglasio predsjednik DVD-a Ivica Bok u svojih 109 godina društvo je imalo svojih blistavih godina, ali i  godina kada je gotovo prestalo postojati.

– Takvo jedno teško i mučno razdoblje bilo je i posljednjih 5 godina, ali preživjeli smo, jači smo nego ikada i sada to ostavljamo iza sebe i idemo naprijed. Operativna postrojba koja nije djelovala, danas djeluje i to je naše najveće postignuće u 2018.godini – rekao je Bok.

Početkom 2018. godine u DVD-u je izvršen nadzor od strane inspektora za vatrogastvo, a nakon toga su uslijedili  nebrojeni sastanci sa zapovjednikom vatrogasne zajednice županije, Željkom Mesecom, te načelnikom općine  Željkom Mavrinom. Iz DVD-a je od čelnika Općine zatraženo poštivanje zakona o vatrogastvu te redovito financiranje, kako bi mogli djelovati što je jednim dijelom ostvareno i zato DVD ima operativnu postrojbu.

– Žao nam je što na području naše općine niti jedno vatrogasno društvo nije operativno. Obilazeći sjednice skupština društava sa područja naše, na žalost likvidirane vatrogasne zajednice, imali smo prilike čuti da su društva dobila i ne tako mala sredstva za vatrogasnu djelatnost, međutim nigdje nismo čuli da su ta sredstva usmjerena u vatrogasnu opremu, školovanje ili rad sa mladima. To nas žalosti, a nije ni dobro jer je do sada, DVD Ivanska izašlo  na svaku intervenciju, ali smo ukoliko je bilo potrebno, u pomoć zvali JVP Čazmu ili JVP Bjelovar, jer lokalna društva našeg kraja ne mogu izaći na intervenciju. Nepostojanje vatrogasne zajednice na području lokalne samouprave gdje postoji više od jednog DVD-a protivno je zakonu o vatrogastvu i pokazuje se pogubno za vatrogastvo, jer od kada nema zajednice, naša društva su sve manje sposobna operativno djelovati. Smatramo da trenutna situacija nije dobra jer prateći izvršenje proračuna općine Ivanska zaključili smo da, iako je isplaćeno daleko više nego proteklih godina, niti 2018. godine vatrogasci nisu dobili zakonom predviđena sredstva. Napominjem još jednom da je situacija daleko povoljnija nego proteklih godina, ali molim sve odgovorne da se potrudimo još više te se vratimo gdje nam je i mjesto, a to je sam vrh naše vatrogasne zajednice županije – rekao je Bok.

Mario Mustač, zapovjednik DVD-a Ivanska u svom izvješću u planovima za 2019. godinu rekao je kako Društvo aktivno radi na opremanju postrojbe potrebnom opremom, te ima dovoljan broj vatrogasaca sa liječničkim pregledom koji udovoljavaju zakonu o vatrogastvu što se nalaže za stožerno društvo. Vozila i oprema su  ispravni i redovito se održavaju tako da nakon 5 godina agonije Društvo konačno ima postrojbu spremnu za sve izazove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.