U Mostarima se održava međunarodni tečaj „Upravljanje zdravljem papaka mliječnih krava u Jugoistočnoj Europi- stanje i budućnost“

Mreža savjetodavnih službi jugoistočne Europe – SEASN, Klinika za papkare Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Leipzigu i OPG Emina Burek iz Mostara te Veterinarska stanica Vrbovec, organiziraju međunarodni tečaj „Upravljanje zdravljem papaka mliječnih krava u Jugoistočnoj Europi- stanje i budućnost“. Ovo je prvi skup ove visoke znanstvene, stručne ali i praktične razine u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Skup traje dva dana, a počeo je danas 22. ožujka na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Emine Burek u Mostarima.

Ovaj program je predviđen za veterinare, poljoprivredne savjetnike, napredne poljoprivrednike i iskusne obrezivače papaka mliječnih krava, ali su pozvani i drugi zainteresirani kazao je Milan Husnjak, predsjednik SEASN-a i o cilju dodao:

– Cilj ovog skupa je uspostaviti međunarodnu suradnju i razmijeniti iskustva naših kolega profesora i stručnjaka iz europskih zemalja koji imaju tu velikog iskustva i da temeljem njihovih znanja i iskustava unaprijedimo zdravlje mliječnih krava u Hrvatskoj. Želja nam je da smanjimo  broj šepavih krava i bolesnih papaka jer šepave i bolesne krave nanose veliku štetu našim proizvođačima mlijeka. Prema literaturi jedna krava s bolesnim papkom uzrokuje štetu ili manji prihod od oko 400 eura – kazao je Husnjak i dodao kako veliki problem stvara to što ovaj problem nije prepoznat jer kod nas nema educiranih veterinara i obrezivača i krajnji cilj je da se ovim pokrene proces osposobljavanja poljoprivrednika, obrezivača i veterinara da prepoznaju ovaj problem.

Angažirano je petnaestak predavača i praktičara iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Interes je bio iznimam, pa iako je bilo planirano četrdeset sudionika na kraju ih je četrdeset i pet, a neki su morali biti i odbijeni.

Direktor Veterinarske stanice Vrbovec d.o.o. Ivica Vujević  kazao je kako su neko vrijeme razmišljali o ovakvoj radionici te kada su krenuli u organizaciju da se pokazalo kako za ovu temu postoji veliki interes i potreba:

– Ovaj dio veterine na neki način bio je zanemaren, a vrlo je bitan. Mladi stočari to više shvaćaju i traže od nas. Mi ćemo uz ovakvu jednu radionicu i daljnu edukaciju biti na visini nekog zadatka i onog što se od nas očekuje – rekao je Vujević.

U organizaciju ove radionice i predavanja na poziv Emine Burek uključila se i Općina Dubrava. Ovo je jedno hvale vrijedno događanje u kojem se objedinila ova priča u stočarstvu Općine Dubrava koja u Zagrebačkoj županiji broji najveći broj grla od svih jedinica lokalne samouprave u županiji istaknuo je zamjenik načelnika Ante Grizelj i dodao:

– Od šest elitnih bikova koji se koriste u reprodukciji na razini Europe čak četiri potječu iz naše općine i  naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na poziv gospođe Emine Burek objeručki smo prihvatili jedan dio organizacije i naravno da nam je drago da predavači dolaze iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i Hrvatske – zaključio je Grizelj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.