Pokreće se referendumska inicijativa “67 je previše”

0
277

Inicijativa 67 je previše, koja pokreće prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu, održala je regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, na kojem su im se pridružili sindikalni čelnici i članovi Organizacijskog odbora Inicijative.

Inicijativa  želi promijeniti stroge uvjete za odlazak u mirovinu. Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a sindikalni čelnici ističu kako bi građani  mogli glasovanjem na referendumu izravno ukinuti mirovinsku reformu.

Podsjetimo, sindikati su se tijekom uvođenja mirovinske reforme žalili kako iz resornog ministarstva rada i mirovinskog sustava pri donošenju mirovinske reforme njihove savjete ne slušaju, a u listopadu prošle godine su povodom toga organizirali i prosvjed na Europskom trgu. Pred nekoliko tisuća okupljenih, javno su se obvezali na organiziranje referenduma, a sada napokon imamo konkretne korake rekao je Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

– S obzirom na sve okolnosti u kojima Hrvati žive i u kojima će živjeti još neko vrijeme prostora za to nema. Mi u prosjeku živimo 3,2 godine kraće u prosjeku na europski prosjek. Također imamo problem kad je riječ i o zdravlju. U Hrvatskoj se nakon 65 godina u prosjeku živi još samo pet zdravih godina, dok je u Europi taj prosjek deset, a u razvijenijim zemljama taj prosjek je i viši. Protiv toga smo bili i za vrijeme Milanovićeve vlade, nastavili smo i dalje. Za razliku od nas sadašnja vlada, a tada oporba bili su izričito protiv izmjena zakona, međutim sada su donijeli zakon još gori od onog kojeg su donijeli njihovi prethodnici i koji su oni tada napadali svim silama – kazao je Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Referendumsko pitanje glasit će “Jeste li za to da se na referendumu donese “Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju”. U tekstu se navodi osam prijedloga, među ostalima, pravo na mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, odlazak u prijevremenu mirovinu sa 60 godina života i 35 godina staža i blaže kažnjavanje zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.