Gradonačelnik Hrebak potpisao ugovore za energetsku obnovu zgrada područnih škola u Velikom Korenovu i Novim Plavnicama

Gradu Bjelovaru krajem prošle godine odobreno je sufinanciranje energetskih obnova za šest odgojno-obrazovnih objekata.

Pri kraju je obnova dječjeg vrtića u Bjelovaru, a sada se kreće u novi set energetskih obnova. Za očekivati je da će zgrade svih osnovnih škola kojima je Grad Bjelovar osnivač biti završene u sljedeće dvije godine kazao je danas gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak prilikom potpisivanja ugovora za energetsku obnovu zgrada područnih škola u Velikom Korenovu i Novim Plavnicama.

Zgrada područne škole u Velikom Korenovu je jedna od najstarijih zgrada na području Bjelovara, preko 100 godina i energetskom obnovom ušteda na toplinskoj energiji bi trebala biti 58%, dok bi obnovom školske zgrade u Novim Plavnicama, koja je također stara oko stotinjak godina, predviđena ušteda od gotovo 70% na toplinskoj energiji.

Oba projekta sufinancirana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, pa je tako za zgradu u Velikom Korenovu odobreno  523.907,21 kuna dok je ukupna vrijednost radova na energetskoj obnovi  1.157.123,89 kune.  Ukupna vrijednost radova na zgradi u Novim Plavnicama pak iznosi 1.852.771,84 kune, a odobreno je 921.168,34 kuna – rekao je gradonačelnik Hrebak i dodao:

– Ono što je nama bitno je da smo mi u proračunu osigurali sredstva za ove energetske obnove i da će se one napraviti čime će našim školarcima biti ugodnije putovati u svoju školu. Neće im kisnuti nad glavom, bit će im toplije, a s druge strane bit će puno efikasnije što se tiče računovodstva obje škole tako da će se sigurno smanjiti trošak grijanja – kazao je Hrebak.

Hrebak je dodao i kako Grad Bjelovar, kao i sve jedinice lokalne samouprave očekuju natječaje Fonda za sufinanciranje EU projekata koji nisu raspisani već gotovo 8 mjeseci:

– Naravno ukoliko se to otvori mi ćemo biti spremni prijaviti projekte i na taj dio, to je Država potpomaže lokalne komponente. Mi ćemo prijaviti te projekte na taj natječaj tako da bismo smanjili ovaj dio koji Grad mora izdvojiti. Međutim, ukoliko se to i ne dogodi Bjelovar je osigurao sredstva u proračunu i mislim da nema razloga da ne uložino u obnovu škola jer obrazovni sustav mora biti na prvom mjestu – zaključio je Hrebak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.