Dogodilo se na današnji dan – 21.ožujka

Danas obilježava Svjetski dan poezije.

Godine 1685. rodio se glasoviti njemački skladatelj Johann Sebastian Bach kojega se općenito  smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, a bio je inspiracija kasnijim velikanima poput Mozarta i Schoenberga.

Početkom 19. stoljeća prihvaćen je Code Napoleon ili Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon. Te davne 1804. godine na današnji dan zakon je službeno stupio na snagu, a zabranjivao je privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopuštao slobodu vjere, i isticao da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima. Na brzinu su ga sastavila četvorica pravnika.

Nekada poznata kao Jugozapadna Afrika, Namibija je 1990. stekla neovisnost od Južne Afrike, a Sam Nujoma je prisegnuo za prvog predsjednika.

Sredinom devedesetih godina 20. stoljeća među najboljim glumcima bili su Tom Hanks i Holly Hunter; oni su 1994. u tom kontekstu dobili Oscara, a te je godine najbolji film bio Schindlerova lista.

Među značajnim osobama rođenim na današnji dan vrijedi istaknuti poznatog kompozitora Johana Sebastiana Bacha, njegovog nešto mlađeg kolegu Modesta Musorgskog, glumačku ekipu poput Garyja Oldmana i Rosie O’Donnel, prerano otišlu legendu Formule 1 Ayrton Sennu te jednog od najboljih nogometaša današnjice Ronalda de Asisa Ronaldinha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.