Dva nova ultrazvučna aparata za ginekološke ambulante u Bjelovaru

Bjelovarsko bilogorska županija u velikom je ciklusu ulaganja u zdravstvo na svom području kako u obnove Domova zdravlja tako i u nabavu medicinske opreme.
Bjelovarsko-bilogorska županija je putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 11,5 milijuna kuna opremila novim modernim ginekološkim ultrazvučnim aparatima dvije ginekološke ambulante u Bjelovaru, one dr. Brune Zadre i dr. Alena Šelovića.
Dosadašnji ultrazvučni aparati bili su slabije kvalitete i zastarjeli, a ovi novi bit će od velike pomoći moglo se čuti prilikom današnjeg obilaska ordinacija dr. Alena Šalovića i dr. Brune Zadra.

– Dobili smo izvrsne ultrazvučne uređaje na čemu zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i njima možemo puno detaljnije kontrolirati ginekološke pacijentice i trudnice. Mi i dalje surađujemo sa bjelovarskom bolnicom i ovi aparatii nam sada omogućuju da napravimo puno više, kvalitetnije i praktički da pacijenticu pripremimo da nam kolege samo potvrde dijagnozu – kazao je dr. Alen Šalović.

Šalović je istaknuo i koliko je važno ulagati u primarnu zaštitu koja je temelj zdravstvene zaštite.

– Mi sada imamo zadovoljena sva tri osnovna kriterija. Prvi je da je prije nekoliko godina služba za zaštitu žena obnovljena, da su sve ambulante same za sebe i da imaju stalno zaposlene liječnike što je jako bitno – rekao je Šalović.

U postupku javne nabave je i oprema za ordinaciju dr. Šelovića i to stolica za ginekološki stol i ginekološki stol za preglede, mikroskop, instrumentarij za ginekološku ordinaciju, vaga, stolić za instrumente, ormar za lijekove i anatomska stolica – oprema ukupno vrijedna 60 tisuća kuna. Ordinacija dr. Zadra opremljena je još i stolnim računalom i pisačem vrijednim šest i pol tisuća kuna, a uskoro dolazi i autoklav (uređaj za sterilizaciju) vrijedan 20 tisuća kuna.

– Ovi novi ultrazvučni aparati značajno su i bitno unaprijedili kvalitetu zdravstvene zaštite, poglavito trudnica. Do sada smo gledali trudnoće samo do 14 tjedana jer nismo imali odgovarajućih sondi za gledati trudnoće duže od toga. Ovaj ultrazvuk nam omogućava da to radimo i da pratimo trudnoću praktički do kraja, do pred sam porod. Također ovi ultrazvučni aparati opremljeni su i linearnom sondom koja je predviđena za gledanje sitnih štitnjača što mi nećemo raditi nego ćemo gledati dojke i u tom pravcu ćemo se educirati i bitno ćemo smanjiti liste čekanja. Naravno da se nećemo okuražiti i sve što će nam biti diferentno poslat ćemo radiologu da pogleda – kazao je dr. Zadro.
Dr. Zadro zatražio je i edukaciju za rad s UVZ ginekološkim ultrazvukom na koju će uskoro u KBC Sestre milosrdnice. Također, tu edukaciju Bjelovarsko-bilogorska županija financira s 10 tisuća kuna.

Ne samo da se ulaže u opremu, to je sada zadnja faza opremanja primarne zdravstvene zaštite, posebice ovdje u Bjelovaru, nego vidjeli ste da je uloženo i u građevinske objekte. Ovaj dispanzer za žene uređen je na suvremen europski način – kazala je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić i dodala:

– Pacijenti su dobili jedan novi standard. Ponovno jedan od velikih projekata u suradnji sa BBŽ koja nas vuče naprijed. Nastojimo zajedno stvoriti uvjete za liječnike kako bi došli živjeti i raditi u našu županiju i kako bi naši pacijenti imali dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu koja je stup zdravstvene zaštite – ističe Čaić.

Ono što je specifično za našu županiju je da smo mi zauzeli stav da ćemo opremiti prvo ordinacije opće medicine, na način da nećemo gledati razliku između zaposlenika i koncesionara. Ključno je da pacijenti imaju najveću zdravstvenu zaštitu koja je moguća istaknuo je župan Bajs :
– Niz naših ambulanta je obnovljen, sada ide i nabavka opreme. Ginekološki aparati koji su nabavljeni, ne samo u Bjelovaru, nego i u gradovima gdje su naše ispostave, trebali bi dati jednu novu mogućnost našim liječnicima ginekolozima da pokušaju napraviti sve što je u njihovoj moći da ginekološki standard bude unaprijeđen – kazao je župan Bajs prilikom obilaska.

Sva nabavljena oprema, sukladno Projektu, ostaje u vlasništvu Županije najmanje 5 godina od završetka projekta, a koriste ju liječnici za koje je nabavljena. U slučaju npr. odlaska liječnika Bjelovarsko-bilogorska županija opremu dodjeljuje drugom liječniku. Inače, uz dvije ambulante u Bjelovaru spomenute ginekološke ultrazvuke dobile su i ambulante Doma zdravlja u Daruvaru, Grubišnom Polju, Čazmi i Garešnici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.