BBŽ i ove godine pokrovitelj manifestacije “10 dana astronomije”

Povodom održavanja manifestacije Deset dana astronomije bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je organizatore, članove Astronomskog društva „Kumova slama“ Daruvar.

Bila je to prilika da se javnost upozna s ovogodišnjim izdanjem manifestacije Deset dana astronomije. Bjelovarsko-bilogorska županija i ove je godine pokrovitelj ove značajne manifestacije koja se svrstala među najznačajnije događaje s tom tematikom u Hrvatskoj, a prepoznata je i u Europi.

Osim o manifestaciji Deset dana astronomije na prijemu se govorilo i o podršci bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa inicijativi da se područje Parka tamnog neba „Vrani kamen“ proglasi Međunarodnim parkom tamnog neba, kako bi ga u budućnosti sačuvali od nepotrebnog svjetla te zaljubljenicima i entuzijastima osigurali prostor za promatranje  neba i zvijezda.

– Kad govorimo o tome, to je bitno zbog ekologije i zaštite flore i faune ali je bitno i zbog znanstvenih i astronomskih edukacija, a moram reći i zbog turističkih djelatnosti. Ono što je pozitivno je da je onečišćenje vrlo malo. Ja ću potpisati pismo potpore prema američkoj asocijaciji koja izdaje certifikat. Očekujem da ćemo dobiti pozitivan odgovor i da će Park tmanog neba postati prvi park u ovom dijelu Europe u tom segmentu – rekao je župan Bajs.

Inače, Park tamnog neba Vrani kamen nalazi se u blizini grada Daruvara i prostire se na 8000 hektara površine planine Papuk u zapadnom dijelu Slavonije.

Deset dana astronomije održat će se u Daruvaru od 5. do 14. travnja jubilarni 10. put. Daruvar će ponovno biti domaćin susreta astronoma amatera koji će i ove godine biti međunarodnog karaktera, a  koji se organizira s ciljem promicanja astronomije, ali i znanosti općenito.

Govoreći o programu koji je opsežan kao i svaki put Antun Boroš tajnik društva izdvojio je predavanje Davora Mancea:

– Bit će takvih predavača koji  apsolutno znače nešto u svjetskoj astronomiji. Spomenut ću Davora Mancea koji dolazi iz Zuricha održati predavanje, koji je ove godine spustio lander na Mars. Bio je to jedan od najvažnijih događaja u astronomiji, a sam taj lander je on sa svojom ekipom izradio – rekao je Boroš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.