Mađari u Pisanici obilježili mađarsku revoluciju iz 1848. godine

U organizaciji Zajednice Mađara Pisanica 16. ožujka 2019. godine održana je manifestacija “Očuvajmo običaje Mađara i obilježimo mađarsku revoluciju iz 1848. godine”. Manifestaciji su nazočili brojni uzvanici, između ostalih i zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics koji je rekao kako su Mađari u Hrvatskoj jedna autohtona manjina i na području Slavonije i Baranje su već 1 000 godina te su manjina koja Hrvatsku osjeća svojom, ali svoje običaje i tradiciju čuva najbolje što zna:

– Ono što mi je posebno zadovoljstvo mi je da uspijevamo osigurati primjerene uvjete i potporu za rad udruđa mađarske nacionalne manjine. Tako je to i ovdje u Velikoj Pisanici. Zajednica Mađara Velika Pisanica ima primjerene prostorije u kojima radi i značajnu potporu lokalne samouprave što je izuzetno važno – rekao je Jankovics.

– Velika Pisanica je multietnički kraj i sve manjine poštujemo, a ovo je posebno veliki dan za Mađare u Velikoj Pisanici. Svake godine ga obilježavamo kulturnim programom, a osobito me veseli što se puno mladih i djece uključuje u rad Zajednice što je dokaz da ona dobro radi – rekao je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

U programu su nastupili Zajednice Mađara iz Daruvara, Dežanovca i Pisanice, a u sklopu programa održana je i izborna skupština na kojoj je za predsjednicu Zajednice Mađara Pisanica u još jednom mandatu izabrana Zlata Berkeš.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.