Održana sjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije

U Bjelovaru je održana sjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj je sudjelovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

Tom prilikom najavljena je 5. Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja će se ove godine održati 13. travnja u Daruvaru, a domaćin će biti češka nacionalna manjina.

I ove godine će na toj značajnoj manifestaciji predstavnici nacionalnih manjina predstaviti svoje bogatstvo jezika, kulture, običaja i gastronomije putem pjesme i plesa, kojim promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.

Također, na sjednici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije najavljeni su i izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj koji će se održati 5.svibnja ove godine, kako na području jedinica lokalne samouprave tako i na regionalnoj i državnoj razini.

„Imamo niz aktivnosti oko izbora. Pripremamo se za 5. svibanj. Zakon se mijenjao. Smatramo da je promijenjen u dobroj mjeri, puno je jasniji nego što je bio do sada. Također, na današnjoj sjednici govorili smo i o Smotri manjinskog stvaralaštva BBŽ. Manifestacija je to koja nam puno znači. Nacionalne manjine predstavit će se svojim folklorom, pjesmom, plesom, gastronomskom ponudom. Ovim putem zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu jer otkada je on na čelu Županije sredstva su nam se znatno povećala. U odnosu na prošlu godinu sredstva su nam povećana za 20%“, rekao je predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ Šandor Toth.

„Ovogodišnja 5. Smotra manjinskog stvaralaštva BBŽ održat će se 13.travnja u Daruvaru. Od 14 do 16 sati na glavnom trgu će biti štandovi s gastro i etno ponudom,a od 16 do 18 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta bit će kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati KUD-ovi češke, srpske, mađarske, albanske, romske, njemačke i austrijske nacionalne manjine, a predstavit će se i jedan hrvatski KUD“, istaknuo je zamjenik predsjednika Koordinacije nacionalnih manjina BBŽ Damir Malina.

„Ključno je da sve ono što je napravljeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazuje da smo uspjeli stvoriti suživot između većinskog i manjinskih naroda te da smo omogućili da svaka manjinska zajednica ostvari svoja prava u potpunosti, posebice prava na jezik, kulturu, a i ona prava koja su vezana uz redoviti život kao što je zapošljavanje, školovanje. Također, mi smo županija u kojoj smo ostvarili mogućnost da kultura, koja je ključna a koja se ostvaruje kroz niz kulturnih društava, pokazuje bogatstvo ovoga kraja kroz povijest. Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja jedna od najvećih sredstava u Republici Hrvatskoj za manjine, a to je naš stav i stav mene kao župana da moramo to raditi s obzirom na ukupnost situacije u županiji i potrebom za time“, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.