Valentina Ditrih na današnjem natjecanju nanizala 411 decimala iz Arhimedove konstante

Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definira se kao odnos opsega i promjera kruga. U široj uporabi za ovaj broj se koristi naziv pi, a bilježimo ga malim grčkim slovom π. Na današnji dan, 14. ožujka obilježava se svjetski dan ovog broja.
Tako se diljem svijeta provode različite aktivnosti vezane uz matematičke sadržaje i broj Pi. U taj su se projekt uključili i učenici bjelovarsko – bilogorskih osnovnih škola, čiji su se učenici natjecali u pamćenju i izgovaranju što više znamenki broja Pi. Natjecanje je organizirala II. OŠ Bjelovar i to po 4. put.

Valentina Ditrih ovogodišnja je pobjednica, a zapamtila je i točno izgovorila 411 decimala iz Arhimedove konstante. Valentina je učenica petog razreda OŠ Mato Lovrak iz Velikog Grđevca. Druga je Karolina Kalabek iz II OŠ Bjelovar koja je zapamtila 387 decimala, a treća je Suzana Grgić iz Češke OŠ Josipa Ružičke iz Končanice koja ih je zapamtila 220.


Inače, da biste izrecitirali 6.4 milijarde decimala broja pi, trebalo bi vam 133 godine recitiranja bez pauze. Svjetski rekord drži Indijac s izgovorenih 70 tisuća i 30 decimala broja Pi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.