Dogodilo se na današnji dan – 14.ožujka

Tekst pjesme Horvatska domovina autora Antuna Mihanovića izašao je 14. ožujka 1835. u Gajevoj Danici. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma Horvatska domovina Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je ondje napisao. Pjesma Horvatska domovina prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

Flamanac Karlo V. postao je kralj ujedinjene Španjolske 14. ožujka 1516. godine. Radilo se o prvom slučaju da je pripadnik dinastije Habsburg zavladao nad svim španjolskim kraljevstvima (Kastiljom, Leonom, Aragonom i još mnogim državama okupljenima pod vlašću jedne osobe). Karlo V. potjecao je iz dinastije Habsburg, koja je izvorno bila s današnjeg švicarskog područja, no glavnu je bazu tijekom kasnog srednjeg vijeka stekla u Austriji. Karlo V. rođen je u gradu Ghentu u Flandriji, a prvo je stekao vlast nad područjem današnje Belgije, Nizozemske i Burgundije. Zbog te njegove baze, načelno ga se može smatrati Flamancem, a i njegovi prvi jezici izvorno su bili flamanski i francuski. Španjolski jezik naučio je tek nakon što je postao španjolski vladar.

Dana 14. ožujka 1958. rođen je knez Albert II. od Monaka, prvi vladar u povijesti koji je posjetio Sjeverni i Južni pol. Rodila ga je u kneževskoj palači u Monaku tadašnja kneginja (princeza) Grace, inače slavna američka glumica Grace Kelly. Albertov djed po majci – John B. Kelly – bio je Amerikanac irskog podrijetla i dobitnik triju zlatnih olimpijskih medalja u veslanju. Prijestolje Monaka Albert je naslijedio 2005., nakon smrti svog oca Rainiera III. od Monaka. Albert, osim titule suverenog kneza od Monaka, nosi još niz titula koje je tijekom povijesti skupila njegova obitelj. Tako je Albert ujedno vojvoda od Valentinoisa, Mazarina i Mayennea, princ od Château-Porciena, markiz od Guiscarda i Chillyja, grof od Torignija, Longjumeaua, Belforta, Ferrettea, Thanna i Rosemonta te barun od Buisa, Saint-Lôa, Luthumièrea, Hambyea i Altkircha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.