U Bjelovaru otovreno Kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu

Kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu, privatnog investitora Bio energana Bjelovar d.o.o., s radom je započelo prije mjesec dana.
Postrojenje se odnosi na proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase, a instalirana električna snaga postrojenja je 1,2 MW. Osigurana je isporuka 17.930 tona drvne biomase na godinu o čemu je ugovor na 14 godina investitor potpisao s Hrvatskim šumama. Proizvedena električna energija plasirat će se u mrežu s obzirom na ugovor s HROTE-om.

Pogon, vrijedan 57 milijuna kuna, posjetio je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa svojim zamjenikom Igorom Brajdićem i suradnicima.  U tijeku je gradnja sušare i linije za brikete, čija je vrijednost 35 milijuna kuna, a radovi se planiraju dovršiti do rujna.

-Investicija vrijedna 92 milijuna kuna jednim dijelom već je pri kraju. U elektranu je uloženo 57 milijuna kuna, a sušara koja se počinje graditi je vrijedna 35 milijuna kuna. Grad Bjelovar je od samog početka podupirao ovaj projekt, surađujemo s bjelovarskim poduzetnicima. Cilj nam je, naravno, da se bjelovarska industrija mijenja, da se ide više prema nekim novim tehnologijama. Dokaz tome je i ova elektrana, a za mjesec dana ćemo otvoriti još jednu u Ciglenoj, koja će biti jedna od najvećih u ovom dijelu europe poručio je gradonačelnik Hrebak.

Elektrana trenutno zapošljava oko 10 radnika, u planu je da se u konačnici zaposli oko 25 novih djelatnika, od kojih će velik dio doći s bjelovarskog Veleučilišta s mehatronike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.