Govoriti je lako, logopedi znaju kako – kada se obratiti logopedu?

6. ožujka obilježava se Europski dan logopedije, a on je u Bjelovaru obilježen jučer u Gradskom muzeju Bjelovar predavanjem Govoriti je lako, logopedi znaju kako, Lane Šramek Barišić, magistre logopedije.

Moglo se tako na predavanju čuti nešto više o jezično-govornom razvoju, odstupanjima od urednog razvoja i kada je vrijeme za posjet logopedu.

Kada treba posjetiti logopeda je pitanje na koje je teško konkretno odgovoriti kazala je Šramek Barišić, jer ovisi o situaciji u obitelji, kako se dijete razvija i koje teškoće su roditelji uočili, ali već rano se mogu uočiti odstupanja u jezično-govornom razvoju. Zapravo bi odgovor bio što ranije kad su roditelji zabrinuti neka pitaju, bolje da im logoped kaže da nema problema i da je sve u redu, nego da dođu 2, 3, godine kasnije ili pred školu kada je puno teškoća i kada se ne može brzo ispraviti.

– Ono na što bi roditelji trebali obratiti pažnju i obratiti se logopedu je kada se djetetov govor razlikuje od govora vršnjaka. To je ono što roditelji najčešće prvo uočavaju, npr. Nećakinja govori puno više, stariji susjed je brbljao u to vrijeme, tako ona ili on ne govori. Kada dijete govori kratke rečenice, kao da govori telegrafskim stilom i izostavlja neke važne riječi u tim rečenicama ili kad dijete ne gleda drugu osobu u oči, kad ne prenosi poruku drugoj osobi nego mu druga osoba služi kao nekakav predmet putem kojeg će doći do željenog cilja – rekla je Šramek Barišić.

Ima sve više djece kojoj je potrebna pomoć logopeda jer su u današnje vrijeme i dijagnostički kriteriji promijenili, pa se neke teškoće uočavaju ranije, roditelji su osviješteni pa ranije reagiraju, a djeca puno ranije moraju savladati neke vještine kako u predškoli tako i u školi. Također u „vremenu ekrana“ smo, djeca dosta vremena provode pred TV-om, tabletima, mobitelima, a tu je jednosmjerna komunikacija, a ne ona jedan na jedan, topla roditeljska interakcija s djetetom ukazala je na probleme Šramek Barišić.

Predavanje Govoriti je lako, logopedi znaju kako održano je u organizaciji Hrvatskog logopedskog društva, podružnice središnje Hrvatske, Narodne knjižnice Petar Preradović i Hrvatskog čitateljskog društva.

Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva osvrnula se na suradnju sa logopedskim društvom i ukazala na potrebu čitanja djeci od najranijih dana:

– Mi svake godine obilježavamo i njihov dan, dajemo im podršku i osmišljavamo zajednički program koji će javnost malo animirati i podsjetiti na to koliko su logopedi važni. Ako dođete kod nas u knjižnicu i igraonicu, pa poslušate malo kako djeca govore, odnosno kako je njihov govor nerazvijen onda uistinu trebamo tim našim logopedima dati veliku važnost. Mi knjižničari dajemo poticaj roditeljima da čitaju svojoj djeci svakodnevno barem 15 minuta jer istraživanja su pokazala da je dovoljno samo 15 minuta čitati djetetu, pa da taj govor bude razvijeniji od one djece kojoj roditelji ne čitaju – kazala je Berak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.