700.000,00 kuna za bjelovarske poljopivrednike – predstavljene potpore Grada Bjelovara za poljoprivredu

0
209

Prošle je godine na adresu Grada Bjelovara stiglo više od 200 zahtjeva za potpore u poljoprivredi. Dobar odaziv rezultat je brojnih razgovora i razmjene mišljenja Grada i poljoprivrednika, a s takvim načinom suradnje nastavljeno je i ove godine.

U skladu s tim i ove godine Grad Bjelovar pripremio je potpore za poljoprivrednike koje je predstavio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić. Brajdić je kazao kako je 217 poljoprivrednika koristilo prošle godine potpore u iznosu od oko 490.000,00 kuna.

Najviše potpora bilo je u pčelarstvu dok gotovo ništa nije iskorišteno za tovno govedarstvo, telad i sufinanciranje osjemenjivanja junica zato će Grad još više raditi s poljoprivrednicima kako bi se iskoristile i te mjere kao i mjere zaštite od elementarnih nepogoda.

– Ne možemo utjecati na to koje će se mjere koristiti, a koje neće. Ono što je bitno je da mjera ima dosta, ima 17 mjera i zadovoljan sam njihovim povlačenjem. Nije to nekakvi veliki novac da se razumijemo, ali ono što je dobro je da su to zdrave potpore, nisu to potpore da se samo dijeli šakom i kapom veća na dobar i strukturiran način – kaže Brajdić.

Ove godine Grad je za potpore u poljoprivredi namijenio 700.000,00 kuna, a prijave za potpore će krenuti nakon sjednice Gradskog vijeća koja će biti 29. ožujka, pa se očekuje da će sam početak biti 1. travnja.

I ove godine velik je interes poljoprivrednika za potpore, pa se tako ove godine planira javiti i Dejan Sabolović iz Trojstvenog Markovca  koji se bavi uzgojem kupina, šlijva i ostalog voća koje sam prerađuje, a ako dobije potporu planira je uložiti u nove nasade jer mu nedostaje sirovine, a o isplativosti  proizvodnje kaže kako mu se proizvodnja isplati ali treba puno zalaganja i da se ne isplati na tržište ići sa sirovinom nego je treba prerađivati i na tržište ići sa finalnim proizvodima koji se daleko bolje isplate.

142.000,00 kuna je lani otišlo bjelovarskim pčelarima. Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar  rekao je kako potpora bjelovarskim pčelarima puno znači, 30,00 kn je bila potpora po košnici za očuvanje pčelinje vrste.

– Taj novac jako puno pomaže pčelarima, jer kad taj novac pretvorimo u hranu za hranu pčela to ispadne nekih 10 kg šečera za zimsku prihranu. To je značajna pomoć, jer kad uzmemo u obzir da pčelinjoj zajednici treba za prezimljenje kroz godinu 10 – 12 kg meda taj iznos potpora je jako bitan – rekao je Pranjić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.