Udruga Ploščićko mašinanje održala skupštinu: Ove godine žetvene svečanosti održat će se u Velikom Grđevcu

Svoju 5. redovno skupštinu održala je Udruga Ploščićko mašinanje. Osim članova udruge skupštini su nazočili brojni gosti i prijatelji ove udruge. Tako, osim načelnika Općine Ivanska Željka Mavrina na skupštini su bili i načelnici Općine Berek Mato Tonković i Velikog Grđevca Marijan Dautanac.

Na skupštini, od 83 člana udruge, prisustvovalo ih je 62. Predsjednica udruge Verica Kobra u svojem izvješću o radu za 2018. godinu istaknula je kako su članovi bili na brojnim izletima i druženjima što misle nastaviti i ove godine, a s ciljem upoznavanja drugih županija i sličnih manifestacija kakvu i ova udruga njeguje. Udruga je organizirala žetvene svečanosti i prikazala materijalnu i nematerijalnu baštinu svoga kraja. Kao i do sada najviše se pažnje posvetilo organizaciji Ploščićkog mašinanja koje je okupilo oko 2 000 posjetitelja i u organizaciji manifestacije sudjelovali su svi članovi udruge. Inače, prošle godine ova manifestacija je održana po 14. put. Osim prikaza vršidbe žita na starom drešu za posjetitelje je bila organizirana i izložba starih traktora i prikaz starih zanata. Održane su i seoske igre koje su i prošle godine kao i svih godina do sada pobudile veliko zanimanje posjetitelja.  Predsjednica udruge Verica Kobra posebno je zahvalila svim sponzorima i onima koji im pomažu u radu. Govoreći o planovima za ovu godinu osim već spomenutih izleta Kobra je istaknula kako će i ove godine članovi udruge najviše pažnje posvetiti organiziranju žetvenih svečanosti koje će se ove godine održati u Velikom Grđevcu i Ploščićkog mašinanja koje će se kao i svake godine održati prve nedjelje u kolovozu u Ploščici.

Rad udruge podržao je i načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin, dok je načelnik Velikog Grđevca Marijan Dautanac istaknuo kako Ploščićko mašinanje prati već duži niz godina.

– Nadam se da ćemo ove godine surađivati više. Mislim da takva manifestacija ima potencijala i da njom i mlađe ali i starije naše žitelje upoznajemo sa prošlim danima i običajima – kazao je Dautanac

Dugogodišnji prijatelj članova ove udruge je načelnik susjedne općine Berek Mato Tonković  koji je obraćajući se nazočnima kazao:

-Drago mi je što ima toliko mladih u vašoj udruzi i da će se ovi stari običaji nastaviti prenositi. Nadam se dobroj suradnji kao do sada i u našoj općini i dalje imate prijatelja i partnera – kazao je Tonković.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.