HVIDRA Čazma održala skupštinu: Čazmanske braniteljske udruge i Grad Čazma zajednički u obnovi zgrade za branitelje

Nakon intoniranja hrvatske himne i minute tišine za poginule hrvatske branitelje, predsjednik Udruge HVIDRA Čazma Darko Kajfeš  otvorio je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu ove udruge koja broji 38 aktivnih članova. Predsjednik udruge podnio je izvješće o radu za proteklu godinu i istaknuo:

– Početak 2018.god.obilježile su aktivnosti oko izrade završnih financijskih izvješća za 2017.god., te izvješća prema intitucijama za projekte ostvarene u prethodnoj godini. Nakon toga udruga je organizirala prijevoz autobusom u Bjelovar na prezentaciju novog zakona o hrvatskim braniteljima. Nazočni su bili članovi udruge kao i svi zainteresirani branitelji sa područja bivše općine Čazma. Nazočili smo 01.03.2018.obilježavanju obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu. U ožujku smo sudjelovali u radu izvještajno izborne skupštine ZUČ HVIDR-a BBŽ,a 24.03. održana je izvještajno izborna skupština naše udruge uz prigodno obilježavanje 25 godina postojanja udruge HVIDR-a Čazma. Ujedno smo se prisjetili i kronologije udruge kroz 25 godina postojanja.Izradili smo i postavili izložbu slika koje su nam bile dostupne kroz razne izvore.Ovom prilikom bih se zahvalio u ime udruge ravnateljici Centra za kulturu,gospođi Jadranki Kruljac Sever na velikoj pomoći, te našem članu Davoru Kirinu i svima ostalima koji su pomagali u tom projektu. Tijekom godine na razne načine pomagali smo u rješavanju problema naših članova,kao i ostalim braniteljima sa našeg područja koji su to zatražili, bilo davanjem potrebnih informacija ili upućivanjem dopisa ili osobnom intervencijom. U petom mjesecu obilježili smo VRO „Bljesak“ odlaskom na pakračko područje i Bijele stijene,te Omanovac gdje je naš član Željko Modrić sudjelovao u natjecanju kuhanja gulaša. Na poziv branitelja Ivanić grada bili smo na proslavi grada i natjecanju u kuhanju fiša, a potom i natjecanju u Kloštar ivaniću, te danima općine Štefanje i danima Grada Čazme. Sudjelovali smo na proslavi VRO“Oluja“ u Glini koji je odlazak organizirala udruga policije. Na žalost, udruga je organizirala kompletan ukop našeg pokojnog člana Darka Ivezića,koji je živio sam teško bolestan. Kao i svake godine sudjelovali smo u danima sjećanja na žrtvu grada Vukovara, paljenjem lampiona 17.11. 18.11. udruga je organizirala odlazak u grad Vukovar gdje je počast u koloni sjećanja odalo 54 člana udruge, branitelja i građana i građanki s područja bivše općine Čazma. Odlukom predsjedništva donirali smo našem teško ozlijeđenom članu Đuri Šalamuncu jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 3.000,00 kuna. Tijekom godine organizirali smo braniteljskoj populaciji odlazak na preventivne liječničke preglede u veteransku bolnicu Zabok kao i u ostale bolnice. Krajem godine odlukom predsjedništva izradili smom kalendare za naše članove,institucije i donatore. Izvršena je i nabava sportske opreme za članove sportskih ekipa kao i majica sa logom za sve članove – kazao je Kajfeš o radu u 2018 godini.

Udruga je prema financijskom izvješću poslovala transparentno i pozitivno, prvenstveno i ponajviše volonterskom radu pojedinaca, te pomoći donatora.

U planovima za ovu godinu istaknuto je daljnje okupljanje članstva, jačanje savjetodavne pomoći, sportska druženja, obilježavanje svih važnijih datuma naše povijesti, sudjelovanje na „SŠNIDOR RH  VUKOVAR 2018/19″, sportskim natjecanjima HVIDR-e i veterana sukladno mogućnostima , rješavanje problematike zgrade u suradnji s drugim udrugama i gradom Čazma, pružanje pravne pomoći članovima udruge i braniteljima preko pravne službe ZU HVIDR-a BBŽ, suradnja sa gradom Čazmom, te općinama  Štefanje i Ivanska na obilježavanju obljetnica i sl.. U planu su i obilasci starijih i bolesnih članova, te pomoć sukladno mogućnostima kao i sudjelovanje na „ŠNIDOR 2019“ BBŽ i rad na preventivnim liječničkim pregledima.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak izrazio je zadovoljstvo što su članovi HVIDR-e zadržali zajedništvo. Grad Čazma rado pomaže rad svih svojih udruga ali s posebnom pažnjom rad braniteljskih udruga. Tako će grad i ove izdvojiti za rad braniteljskih udruga 30.000,00  kuna. Grad pomaže i na individualne načine pomaže rad udruge.

– Što se tiče zgrade braniteljskih udruga moram vam reći da i sam nisam zadovoljan. Grad već tri godine kandidira taj projekt za pomoć na fondove. Ako i ove godine ne dobijemo neku potporu od države za obnovu zgrade, Grad će sam krenuti u obnovu s vlastitim sredstvima. Ali svejedno vas pozivam, sve tri udruge s područja grada da zajednički formiramo jedan tim i da odemo tražiti potporu u Ministarstvo hrvatskih branitelja. Imamo projekt koji je interesantan, ne samo za uređenje spomen sobe već i samog prostora – kazao je Pirak i zaželio svim članovima puno zdravlja i uspjeha u radu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.