STARTUP EUROPE WEEK U BJELOVARU – Kako postati poduzetnik

0
230

Europska komisija u trideset zemalja organizira Startup Europe Week, a u Bjelovaru se organizira 13. i 14. ožujka 2019. godine. Namijenjen je svima zainteresiranima za poduzetništvo, ali i studentima te srednjoškolcima. Organiziraju se različita predavanja, paneli, radionice o poduzetništvu, predstavit će se najbolje inicijative, dati savjeti kako otvoriti tvrtku, ostvariti suradnju i slično. Zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić kazao je kako mu je izuzetno drago da se nakon prošlogodišnjeg vrlo uspješnog Startup Europe Weeka kroz koji je prošlo višo od 400 sudionika ovaj događaj održava i ove godine u Bjelovaru:

– Startup Europe Week odvija se u više od 200 gradova diljem Europe, drago mi je što se odvija i u Bjelovaru. U Bjelovaru traje od 13. do 14. ožujka, naravno bez naših partnera se ovo ne bi događalo i ne bi bilo tako uspješno kao što će biti, pa evo ističem i važnost tehnološkog parka i HZZ-a i Udruženja obrtnika, kao i Hrvatske gospodarske komore i Veleučilišta u Bjelovaru. Željeli smo spojiti znanje i struku, vrlo nam je važno i mišljenje poduzetnika i mišljenje obrtnika jer zapravo jedino tako naš Bjelovar ali i cijela RH može ići naprijed. Ako bi ja ovdje sjedio i mislio da je moje mišljenje jedino važno i ako smo mi u gradskoj upravi najbolji, najljepši i najpametniji ovo zasigurno ne bismo ni radili, no međutim, to nije tako i zato smo okupili velik broj partnera i to je dakle ono što je dobro i što treba činiti – kaže Brajdić.

Direktorica Tehnološkog parka Ivanka Jurković Piščević istaknula je kako su žene u poduzetništvu izuzetno malo zastupljene. Prema zadnjim statističkim pokazateljima udio zaposlenih i nezapolenih žena je jednak, dok se samo 8,9 % žena odluči na samozapošljavanje. Prema podacima žene prvi put stupaju u radni odnos u prosjeku sa 26 godina i imaju 12,6 % manju plaću za isto radno mjesto, istu poziciju i isti obuhvat posla:

– Plan je zapravo približiti poduzetništvo, iako neki tvrde da je poduzetništvo polog kako se u medijima predstavlja, nećete čuti uspješne priče poduzetnika nego što je netko napravio loše i gdje su koruptivne aktivnosti. Mi želimo promijeniti sliku i stvoriti pozitivnu poduzetničku sliku na području Bjelovara ali i okolice.

Jurković Piščević je dodala i kako će u Startup Europe Weeku tehnološki park pružati besplatno usluge kompletne revizije poslovnih planova:

– Plan je dati građanima informacije, podijeliti vještine koje mi imamo i znanje tako da bi se lakše odlučili na kretanje u poduzetništvo. Radionice su koncipirane na način da traju kratko, 45 minuta, maksimalno 60 minuta sa korisnim informacija tako da se ne odvaja previše slobodnog vremena ili ako se radi ili ako se ne radi ali da se dobije ono što im treba. Znači nešto konkretno i nešto s čime mogu raspolagati.

Nenad Martinovski v.d. predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podružnice Bjelovar najavio je dvije radionice koje  će Zavod organizirati 13. i 14. ožujka

– 13. ožujka je radionica za samozapošljavanje “Startaj sa HZZ-om” gdje ćemo prezentirati mjere samozapošljavanja, kako uz pomoć financijskih sredstava Zavoda za zapošljavanje otvoriti obrt ili poduzeće i krenuti u poduzetničke vode dok će 14.3. isto tako biti radionica gdje ćemo prezentirati potencijalne  mjere  za zapošljavanje dodatne radne snage.

Predsjednica Udruženja obrtinka Bjelovar Gabrijela Marija Patačko kazala je kako i ovo udruženje drugu godinu sudjeluje u ovom projektu te izrazila razloge sudjelovanja:

– Želimo predočiti ljudima koji su zainteresirani postati obrtnici što znači obrtništvo, i vidimo da nam je lagano u porastu i da se oporavljamo, to je evidentno. Želimo svim prisutnima koji će doći na ovaj skup predočiti što je to napredovanje i koje su prednosti u obrtništvu kroz njihovo školovanje i edukacije i zahvaliti se gradskoj upravi koja nam je omogučila korištenje poticaja i mjera za koje se nadamo da će naši obrtnici koristiti zaista u svrhe da bi unaprijedili svoje obrntištvo i napredovanje i da budu konkuretni na tržištu rada.

Ispred HGK – ŽK Bjelovar predstavnik je bio Miljenko Juratovac koji je kazao kako je uloga komore davati kvalitetne usluge gospodarstvenicima ali i onima koji to žele postati te da je sudjelovanje komore na Startup Europe Weeku jedna od osnovnih  odrednica HGK:

– Jedan od naših projekata koji također održavamo već semi put je Salon inovacija jer smatramo da su inovacije jedan od temelja razvoja gospodarstva.

Dekanica VUB-a Zrinka Puharić kazala je kako se na Veleučilitu trude svoje studente od prvih dana inficirati u poduzetništvo i da svoje ideje ostvare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.