Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ održalo sjednicu

Povodom Dana žena sjednicu je održalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova BBŽ. Predsjednica povjerenstva Ivana Pirin u svom izlaganju podsjetila je na povijest Dana žena i položaj žena u društvu.

– Postizanje potpune rodne jednakosti za sve žene diljem svijeta, nažalost i dalje nije shvaćeno i ostvareno u potpunosti, jer nejednakost plaća muškarac i žena i dalje postoji u mnogim zemljama, a žene i dalje nisu jednako zastupljene ni u politici ni u poslovnom svijetu – kazala je Pirin.

U svom izlaganju Pirin je iznijela i podatak kako se predviđa  kako će do izjednačavanja prilika za muškarce i žene doći tek 2186. godine prema Izvješću koje se temelji na mogućnostima koje žene i muškarci ostvaruju na poljima obrazovanja, zdravstva, političke participacije i ekonomskih mogućnosti.

 Sjednici povjerenstva nazočio je i župan Bajs koji je rekao kako se nada da taj podatak ipak nije točan i da će do prave ravnopravnosti između muškaraca i žena doći prije:

– Ono što je ključno i čemu u konačnici u jednom dijelu služi i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, ali i proslava Dana žena jeste jedno htijenje društva da se stvari promjene, jer bez tog htijenja nema niti promjena. Kada govorimo o našoj županiji koja je prva osnovala Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, mi već petnaestak godina i više radimo na tome da pokušamo, ne samo kroz rad povjerenstva, nego i kroz rad županijskih institucija da ta ravnopravnost bude sve više stvarna činjenica, a ne samo pravo koje postoji na papiru. Između te dvije stvari postoji velika razlika – kazao je župan Bajs.