Dogodilo se na današnji dan – 7.ožujka

Alexander Graham Bell's telephone. Engraving 1877. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

Aristotel, jedan od najvećih znanstvenika svih vremena i jedan od ključnih oblikovatelja zapadnjačke misli, umro je 7. ožujka 322. prije Krista na grčkom otoku Eubeji. Bio je učenik slavnog filozofa Platona, a podučavao je mladog Aleksandra Makedonskog. Zanimljivo je da je Aristotel nadživio Aleksandra. Postoje čak neke teorije da je bio umiješan u Aleksandrovu smrt, premda je malo dokaza za tu tvrdnju.

Dana 7. ožujka 1876. godine patentiran je jedan od najvažnijih izuma u povijesti – telefon. Patent pod brojem 174.465 Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Alexander Graham Bell. Tri dana kasnije, Bell je uspio napraviti i prvi upotrebljivi telefon. Prve riječi koje su prenesene telefonom bile su one kojima je pozvao svog asistenta iz susjedne sobe: “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti.”

1912. – Norveški istraživač Roald Amundsen objavio je da je uspješno stigao na južni pol tijekom antarktičke ekspedicije godine 1910.-11.

1936. – Njemačka je reokupirala demilitarizirano Porajnje, prekršivši Versailleski sporazum i sporazume iz Locarna.

Važna bitka kod mosta na Rajni kod grada Remagena u Njemačkoj započela je 7. ožujka 1945. godine. Radilo se o jedinom mostu na Rajni koji Nijemci pri povlačenju tijekom Drugog svjetskog rata nisu bili uništili. Savezničke su trupe bile iznenađene kad su naišle na most koji je još stojiao (Nijemci su prethodno bili minirali most, no eksplozivni naboji nisu ga uspjeli srušiti). Saveznici su nakon dolaska do mosta uložili goleme napore kako bi preko njega preveli što više trupa na drugu obalu Rajne. Istodobno, Nijemci su pokušavali na sve načine srušiti most iz daljine, kako bi spriječili saveznike u prodoru. Došlo je do velike razmjene paljbe, koja je trajala više od dva tjedna. Unatoč svim naporima, Nijemci nisu uspjeli uništiti most na vrijeme. Saveznici su uspješno stvorili mostobran na suprotnoj obali Rajne, a preko spomenutog su mosta i  dodatnih pontonskih mostova prevezli tisuće vozila i više od 25.000 vojnika. 1912. – Norveški istraživač Roald Amundsen objavio je da je uspješno stigao na južni pol tijekom antarktičke ekspedicije godine 1910.-11.

Usljed dotrajalosti i otkazivanja kočnica, 7. ožujka 1970. dogodila se prometna nesreća u kojoj je tramvaj broj 5 iskočio iz tračnica. Tom prilikom poginuo je jedan putnik, a četrnaest ih je bilo ozlijeđeno. Dva dana nakon nesreće promet na relaciji Pile – Bolnica je obustavljen, a 20. ožujka iste godine tramvajski promet u Dubrovniku je potpuno obustavljen.[

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.